8273_90823j323k2_

Samostan sv. Šarbela u Betlehemu, koji je ime dobio po velikom svecu Maronitske Crkve, spaljen je, a dužnosnici te istočne Crkve izjavili su kako je riječ o vandalskom činu iza kojeg najvjerojatnije stoje islamistički ekstremisti.

Tajnik patrijarhata Maronitske Crkve u Jeruzalemu đakon Sobhy Makhoul izjavio je kako je riječ o podmetnutom požaru, činu koji ima očiti antikršćanski naboj.

“U okolici djeluje nekoliko islamističkih ekstremističkih skupina, kao i pojedinci koji na svoju ruku provode svoju ideologiju”, rekao je đakon, dodajući kako lokalni kršćani strahuju od novih napada.

Samostan koji je sada praktički uništen bio je svojedobno renoviran uz pomoć palestinskih vlasti i bio je sastavljen od nekoliko sobica i jedne kapelice. Kako izvještavaju agencije, požar je izbio u podrumu i proširio se na cijeli kompleks. Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava jer je samostan upravo prolazio kroz renovaciju i u njemu nije bilo monaha. Prema nekim navodima, policija je već ušla u trag počiniteljima.

Podsjetimo, još jedna crkva u Svetoj zemlji bila je nedavno metom vandalskog čina. Riječ je o crkvi Umnažanja kruha u mjestu Tabgha na Tiberijadskom jezeru.Tada su iza toga stajali židovski fundamentalisti. Odgovor židovske zajednice bio je odlučan – sedamnaest vodećih izraelskih ortodoksnih rabina pokrenulo je akciju prikupljanja novčanih sredstava za obnovu crkve.

G. An. | Bitno.net