U intervjuu za egipatski katolički magazin Le Messager (engleski prijevod dostupan je na AsiaNews) patrijarh se osvrnuo na mnoga pitanja poput ISIL-a, migracija i sastanka svjetskih sila u Beču. Pritom je uputio i nekoliko oštrih riječi:

„Danas se nalazimo u groznoj situaciji: suniti i šijiti, sektaški i etnički problemi, kriminalne bande zvane ISIL i ostale terorističke grupe koje koriste islam kao izliku za ‘čišćenje’ područja pod njihovom kontrolom u ime religije te muslimanski učenjaci koji tvrde kako su ovakve stvari islamu strane. Mi kršćani ne možemo živjeti u ovom kaosu…“, naglasio je patrijarh Younan.

Pritom je nadodao kako je zapadnim zemljama, osobito Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj, u interesu neprekidni konflikt u Iraku i Siriji.

„Zapadne demokracije koje su se udružile protiv Sirije, prouzročile su uništavanje nacionalne infrastrukture, kuća, gradova, sela, spomenika i arheoloških nalazišta. Ovo je rezultat glupih politika i urota, pod krinkom uvoza demokracije u regiju“, izjavio je Younan, nastavivši:

„Svi istočni patrijarsi, uključujući i mene, govorili su od početka Zapadu – ‘Budite oprezni, situacija u Siriji nije kao u Egiptu, Tunisu ili Libiji. Puno je kompleksnije i sukob će dovesti isključivo do kaosa i građanskog rata’. Oni su nas saslušali i odgovorili – ‘Ne, Assadov režim past će u nekoliko mjeseci’. Kako sam i predvidio, to se nije dogodilo. Pet godina poslije nevini ljudi, osobito kršćani, nemaju nikakvu potporu. Zapad nas je izdao.“

Osvrnuvši se na spomenuti uvoz demokracije, naglasio je kako bliskoistočne nacije ne prihvaćaju lako demokraciju jer „nema prave odvojenosti između religije i države“: „Manjine preklinju da budu prisutne uz muslimansku većinu te se osjećaju kao imigranti u tuđoj zemlji. Mi kršćani nalazimo se na ovim prostorima tisućama godina, puno prije islama.“

Dotaknuvši se zračnih napada koji se trenutačno odvijaju u Siriji, patrijarh je zaključio kako se ISIL ne može pobijediti na taj način stoga što su se „njihovi članovi infiltrirali među ljudima te su financirani i imaju pristup oružju i religijskoj indoktrinaciji“.

Upitan polaže li ikakve nade u bečke razgovore, poručio je kako „nada postoji“, ali ne zna koliko će još dugo postojati: „Jednostavno je uništiti, ali je teško graditi. Zadnjih pet godina imali smo samo uništavanje i prisilnu migraciju i trebat će vremena za novi početak. Nadam se da će ovi razgovori završiti na najbolji mogući način.“

Patrijarh Younan se također zahvalio papi Franji, nazvavši ga „braniteljem pravde“ i istaknuvši njegovu inicijativu da Vatikan organizira sljedeću konferenciju o budućnosti istočnih kršćana.

Na kraju, patrijarh je zaključio kako je „žalosno što je Zapad napustio kršćane u ovoj situaciji“.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net