sestra blandina copy

Zagovornici njezine beatifikacije predstavili su nadbiskupu Santa Fea mons. Michaelu Sheehanu rezultate svojih istraživanja o životu sestre Blandina, te razloge zbog kojih zaslužuje biti uzdignuta na čast oltara.

Prikupljena svjedočanstva govore kako se ova redovnica talijanskog porijekla snažno borila protiv okrutnog postupanja prema indijanskim starosjediocima i trgovine ženama, prodavanih kao seksualno roblje. Prema mnogim svjedočanstvima, zagovorom sestre Blandine, mnogi teški bolesnici doživjeli su ozdravljenje.

Najpopularnija priča jest ona o susretu sestre Blandine i legendarnog Billy the Kida, a prema kojoj je okrutni revolveraš došao u njezin grad kako bi skalpirao četvoricu liječnika koji su odbili liječiti njegovog prijatelja ranjenog u borbi. Sestra Segale odlučila je pobrinuti se za zdravlje ranjenog revolveraša, a Billyju savjetovala da odustane od osvete što je ovaj i učinio.

– Kao kanonizirana svetica, sestra Blandina će ohrabriti tisuće ljudi i pomoći im da vide kako se i oni mogu s ljubavlju i ustrajnošću suprotstaviti nepravdi – kazala je sestra Marie Forde iz kongregacije Sestara Milosrđa iz Cincinnatija.

Sestra Blandina rođena je 1850. Godine u talijanskom mjestu Cicagni, a četiri godine kasnije doselila je u Ameriku sa svojim roditeljima. U rujnu 1866. Godine pridružila se Sestrama Milosrđa koje su ju poslale u Colorado, a potom u New Mexico kako bi osnivala katoličke škole i radila u bolnicama. Svoj život posvetila je služenju i pomaganju izbjeglicama, siromasima, te brizi za žene i djecu. Bila je i veliki zaštitnik  Indijanaca, zahtijevajući od novih vlasti pravedan odnos prema njima. Kako bi pomogla imigrantima, utemeljila je Institut Svete Marije u Cincinnatiju koji djeluje i danas, pomažući siromašnima i odbačenima. Sestra Blandina preminula je 23. veljače 1941. godine u Cincinnatiju, u 91. Godini. Posljednje riječi bile su joj „Isus i Majka“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net