Collagee

Američki Senat blokirao je sinoć prijedlog kojim se traži prestanak državnog financiranja Planned Parenthooda, američke organizacije koja upravlja nizom klinika za pobačaj i koja se nedavno našla u središtu skandala nakon objave videa na kojima dužnosnici te organizacije trguju organima abortirane djece.

Ovakav žalosni rezultat dogodio se unatoč tome što je za prijedlog glasovala većina senatora – njih 53. Protiv je glasovalo 46 senatora. Riječ je o tome da je mjera bila predložena kroz proceduru koja je ubrzala njezinu pojavljivanje na zasjedanju Senata, ali je za daljnu raspravu o njoj bilo potrebno 60 senatorskih glasova, što nije ostvareno.

Ovakav rezultat bio je dobrim dijelom očekivan, a glasovanje u Senatu bilo je tek simboličnim početkom daljne borbe za prestanak finaciranja Planned Parenthooda, koja bi mogla svoj žestoki nastavak imati nakon ljetne pauze Kongresa, dakle već u rujnu. Kako pišu američki mediji, republikanci koji imaju većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu Kongresa čvrsto su odučili učiniti sve što je u njihovoj zakonskoj moći da PP prestane primati državne novce. Najmoćnije oružje u njihovim rukama jest glasačka potpora proračunu federalne administracije, a sada se sve glasnije čuju zahtjevi da ova  potpora mora biti uvjetovana prestankom financiranja PP-a.

Upitan jesu li republikanci spremni blokirati federalnu vladu zbog ovog pitanja, republikanski senator Ted Cruz je odgovorio:

“Možda je bolje da pitate demokrate jesu li spremni i dalje novcem poreznih obveznika financirati orgaizaciju čiji su čelnici snimljeni kako prodaju i kupuju ljudske organe”.

Vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy također je pozvao na blokiranje financiranja PP-a, barem dok ne bude okončana istraga o video zapisima koje je objavila pro-life udruga Centra za medicinski progres. Podsjetimo, dva Odbora zastupničkog doma i jedno povjerenstvo Senata trenutačno vodi istragu protiv PP-a.

Cijeli slučaj počinje postajati veliki problem za predsjednika Baracka Obamu, ali i pitanje koje će obilježiti početak kampanje za predsjedničke izbore.

Više o “slučaju Planned Parenthood” pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net