Meksiko

Don Boscovi salezijanci u Meksiku su razvili uspješnu strategiju borbe protiv pristupa narko-kartela djeci i mladima. U siromašnim gradskim četvrtima podigli su oratorije u koje smještaju učenike i mlade iz opasnih središta velikih gradova. Ondje djeca tijekom tjedna i nedjeljom imaju bogatu ponudu nastave, pomoći u učenju, sporta, zanatske poduke, hobija te obroka.

Samo u tromilijunskom gradu Tijuani, smještenom na granici s američkom saveznom državom Kalifornija, postoji sedam takvih oratorija, koje dnevno pohađa više od 600 mladih. Neki od njih nude i trostupanjski program školske izobrazbe: osnovni, drugi i zanatski stupanj.

Voditelj projekta u Tijuani, o. Raul Curiel Ruvalcaba, 4. lipnja u Beču, na poziv organizacije “Mladi jedan svijet”, predstavio je “Proyecto Salesiano Tijuana”, pokrenut 1995. godine. Od tada su se oratoriji pokazali učinkovitima u prevenciji i u borbi protiv droge, što je vidljivo iz sve manjeg broja mladih u zatvorima. Također opće stanje u gradu je bolje. Veća je solidarnost među ljudima, sve više mladih bavi se sportom i manje je onih koji uzimaju ili preprodaju drogu, rekao je o. Raul. (ika/bitno.net)