Ruska vlada uskoro će započeti projekt stvaranja “kriznih centara” u svim većim gradovima u kojima će trudnice dobivati pomoć, a stručnjaci psiholozi i socijalni radnici one će žene koje žele abortirati pokušati od toga odgovoriti.

Kako je objavila Elena Bajbarina, voditeljica odjela pri ruskom ministarstvu zdravlja koji se bavi zdravstvenom skrbi djece, ovi će centri biti novom metodom pokušaja smanjivanja broja abortusa u toj državi. Rusija je inače prema podacima UN-a iz 2004. bila država s najvećim brojem abortusa po ženi na svijetu.

“Broj abortusa u Rusiji ipak spada. Godine 2008. u Rusiji je bilo 1,2 milijuna abortusa, a 2012. zabilježeno ih je 935.000. To je i dalje velik broj koji ima utjecaj i na probleme vezane s neplodnošću”, rekla je Bajbarina.

Ruski demografi upozoravaju kako je u razdoblju od 1960.-ih do 1980.-ih abortus ubio dvostruko više Rusa nego što ih je poginulo u Prvom svjetskom ratu, boljševičkoj revoluciji i Drugom svjetskom ratu, sve zajedno. Prema nekim procjenama, u vrijeme komunizma u Rusiji je ubijano oko 4,5 milijuna djece godišnje. Rusija trenutačno prolazi kroz negativne demografske trendove, a vlast čini sve kako bi ih preokrenula. Podsjetimo, prošle je godine u Rusiji zabranjeno klinikama za abortus da se reklamiraju. Ruske vlasti su u nekoliko posljednjih godina ograničile pravo na abortus (koji je trenutačno dopušten do 12. tjedna trudnoće), ali čini se kako, nažalost, još nisu spremne razmišljati o njegovoj zabrani.

G. An. | Bitno.net