Status o muževnosti koji je na svojoj Facebook stranici napisao poznati isusovac pater Ike Mandurić izazvao je, kako to obično i biva sa svim istupima ovoga redovnika, veliku pažnju i raspravu u javnosti.

Podsjetimo, pater Ike je najavljujući ljetni kamp za mlade muškarce katolike na Kupresu napisao status u kojem je upozorio na sve rašireniji gubitak muževnosti u ponašanju jačeg spola koji se ogleda i u odnosu prema njihovim obiteljima. Pater Ike je istaknuo kako muškarac, osim obitelji, mora biti zaokupljen i zajednicom u kojoj živi i njezinim dobrom.

„Jedan muškarac, da bi sebe osjetio i otkrio, mora izići daleko od doma, i vidjeti kako tamo stvari stoje. On je taj koji ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju, i na najudaljenije pučine, i tamo svijet staviti pod kontrolu. Jer, kad opasnosti dođu do praga obiteljskog doma, onda ni njonjavi muškarac koji u njemu prebiva, i koji je do tada uredno slušao svoju ženu, neće moći zaštititi ni svoju ženu, ni dječicu, ni svoj parkić, ni kućicu, ni tepih, ni šoping, ni svoja idilična popodneva, ni igrice sa sinčićem…”, napisao je pater.

Svjetovni mediji su ga, očekivano, napali, insinuirajući kako svojim statusom „podgrijava” patrijarhane predodžbe o obitelji.

Pod njegov status, s druge strane, javilo se puno žena koje su porukama na njegovoj stranici podržale Iketove ideje.

„E ovakvog muškarca ja želim, i dok ga ne nađem takvog, neću ga ni imat’. Žena koja je zaljubljena u Krista ne želi njonjavca, ona želi ratnika, lovca, fajtera. Odličan tekst!”, piše jedna.

„Slažem se…ponekad uljuljkanost muževa i žena u toplinu i ugodnost svog doma čini da zaboravimo na trpeći svijet oko nas..tako od nečeg posebnog i svetog kao sto je obitelj činimo mjesto koje služi kao izgovor za uskogrudnost, za ne prihvaćanje odgovornosti koja je mnogo šira od nas samih i naših ukućana (što ne dovodi u pitanje da je nasa obitelj prvo mjesto služenja i prvo tu trebamo biti vjerni)..Sve krece od nas samih, našeg odnosa s Bogom, pa s mužem i djecom i onda se sve zajedno prelijeva prema potrebitima u nasoj Crkvi i izvan nje…čini mi se da su mnogi na to zaboravili..po današnjem pogledu na obitelj, Marija i Josip odgovarali bi Isusa od križa, jer čemu takvo herojstvo i patnja za čovječanstvo…”, napisala je druga.

„Prekrasno istinit tekst. Dopustiti muškarcu da bude muškarac jako je teško i zahtjevno danas”, dodala je treća.

Osim ovih pohvala, zanimljivo, u katoličkim internetskim krugovima pojavio se i tekst koji je blago kritičan osvrt na status patera Iketa. Na stranici Žena vrsna  tekstu pod naslovom „Nisam usputan prolaznik u svojoj obitelji, nego odgovoran muž i otac!” Florijan Mihaljević odgovara na teze isusovca o muškarcima koji moraju napustiti povremeno dom da bi bili ispunjeni i piše:

„Muškarac da bi sebe osjetio i otkrio ne treba ići nigdje dalje od svoje obitelji u koju ga je ionako Bog postavio s razlogom. Ne trebaš tražiti izazove ako živiš katolički, otvoren životu. Izazova imaš dovoljno kod kuće i vrlo brzo ćeš početi sebe otkrivati: kako si „kratkog“ fitilja, kako ti treba herojske snage i hrabrosti da se suprotstaviš samome sebi i da je lakše pobjeđivati sve izvan sebe. Prihvatiti svakodnevni križ u obitelji je puno teže nego se boriti s nekakvim burzama, političkim suparnicima, baviti se bilo kakvim aktivizmom i slično”.

U svakom slučaju, status patera Ike pokrenuo je vrlo zanimljivu raspravu o katoličkom shvaćanju obitelji i uloge supružnika u njoj kao i u društvu, što je, sigurni smo, i bila njegova glavna nakana.

A zasigurno je pomogao i prijavljivanju za kamp za katoličke muškarce o kojem je pisao pater Ike Mandurić.

Bitno.net