Popularni pater Ivan Ike Mandurić na svom Facebook profilu objavio je originalnu pozivnicu za jedan ljetni kamp u organizaciji MAGIS-a. Njegov status je ubrzo postao viralan, a sudeći prema brojnim reakcijama, promišljanje o muškarcima kakve trebaju naše obitelji, zajednice, ali i država, naišlo je na plodno tlo. Pozivnica za ljetni kamp na Kupresu pretvorila se u svojevrstan proglas o ulozi kršćanskih muževa u našem društvu. Pater Ike, između ostaloga, piše:

“Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi. U takvom prostoru on je inferioran ženama, pa jedino što može postići jest da je svednevice razočarava. U današnje vrijeme previše smo izloženi tezama kako on mora brinuti tek o obitelji, i kako je to njegovo jedino poslanje: biti sa svojom ženicom i dječicom, kupovati namirnice, usisavati tepih, prati rublje, te tu i tamo popraviti pokoji kvar… Sa svojom obitelji odlaziti na idilične izlete, piknike, u dvorištu se igrati sa sinčićem… Gajiti dobre odnose s punicom i njenom rodbinom… Ta, i sveti Josip je bio baš takav?

Ja u to ne vjerujem. Meni je ta slika okljaštrena. To nije cjeloviti muškarac. Gdje je tu briga za Domovinu, zavičaj, selo, grad, državu, svijet? Jedan muškarac, da bi sebe osjetio i otkrio, mora izići daleko od doma, i vidjeti kako tamo stvari stoje. On je taj koji ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju, i na najudaljenije pučine, i tamo svijet staviti pod kontrolu. Jer, kad opasnosti dođu do praga obiteljskog doma, onda ni njonjavi muškarac koji u njemu prebiva, i koji je do tada uredno slušao svoju ženu, neće moći zaštititi ni svoju ženu, ni dječicu, ni svoj parkić, ni kućicu, ni tepih, ni šoping, ni svoja idilična popodneva, ni igrice sa sinčićem…”

GDJE SU NESTALI MUŽEVI?

Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi. U takvom…

Objavljuje Ivan Ike ManduricSrijeda, 26. lipnja 2019.

Osnovne informacije o MAGIS-ovu kampu na Kupresu:

Tema: Kad sunce sa Stožera sine zov planine mene mami…

Vrijeme održavanja: 20. – 27. srpnja 2019.

Lokacija: Kupres

Doprinos: 45€ za EU / 50KM za BIH

Dob sudionika: 20 – 33

Broj sudionika: 20

Dodatne informacije možete doznati OVDJE.

Bitno.net