On je prvi crni zastupnik u povijesti poljskog parlamenta Sejma koji je nedavno doživio rasističke uvrede. Ali nisu ga, kako bi neki ubrzali sa zaključkom, vrijeđali “desničari” ili “nacionalisti”, nego kvazliberali i gay lobby kojima je smetalo što se kao kršćanin javno suprotstavio homoseksualnim partnerstvima.

Riječ je o poljskom parlamentarcu Johnu Abrahamu Godsonu, koji je rođen 1970. u Nigeriji, gdje je odrastao i prošao temeljno školovanje, a od 1993. živi u Poljskoj, čiji je danas državljanin.

Nekadašnji pastor pentakostalne crkve u gradu Lodzu, u međuvremenu se počeo aktivnije baviti politikom i privremeno je napustio tu službu. U poljski parlament izabran je 2011., a bio je na izbornoj listi vladajuće Građanske platforme (PO), stranke desnog centra koju vodi premijer Donald Tusk i koju opisuju kao “liberalno-konzervativnu” stranku. Liberalnu u gospodarskim, a kozervativnu u društvenim pitanjima.

Međutim, u posljednje se vrijeme ta stranka počela lomiti po pitanju konzervativnosti svojeg programa i to se najbolje vidjelo iz nedavnih rasprava u parlamentu oko legaliziranja istospolnih partnerstva. Naime, u veljači ove godine u Sejmu se raspravljalo o zakonu koji bi ta partnerstva legalizirao. Predložena su čak tri zakonska prijedloga, ali sva su tri odbijena u glasanjima i to zahvaljujući glasovima tzv. “desne frakcije” u stranačkom klubu PO-a koja je iskoristila pravo odstupanja od stranačke glasačke discipline u pitanjima koja se protive njihovoj savjesti i suprotstavila se gay partnerstvima. Među tim zastupnicima bio je i Godson, a ono što je uslijedilo bila je lavina kritika iz liberalnih medija na njegov, kao i na račun drugih zastupnika koji su glasali protiv zakonskih prijedloga. Godson je, međutim, dobivao i anonimne poruke pune mržnje.

– Pisali su mi da se trebam vratiti u Afriku i popeti na drvo i slične stvari. Ne razumijem kako osobe koje sebe smatraju tolerantnima ne mogu razumijeti kako je moguće biti konzervativan i crne boje kože. Ja sam političar, ali prije svega sam kršćanin i ne mogu prihvatiti ono što nije u skladu s mojom vjerom i ono što smatram lošim – rekao je zastupnik PO-a negdje u vrijeme najveće medijske histerije protiv njega i ostalih konzervativnih zastupnika vladajuće stranke. Inače, u parlamentarnoj raspravi o zakonskim prijedlozima o homoseksualnim partnerstvima Godson je citirao Sveto Pismo kako bi pojasnio svoje protivljenje homoseksualizmu, zbog čega ga je nekoliko gay udruga tužilo Etičkom povjerenstvu parlamenta koje je tu tužbu odbilo.

Kada je nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio u ožujku izabran za novog Papu, protestantski pastor Godson je na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju njega sa nadbiskupom, snimljenu u Argentini 2009.

– Upoznao sam Bergoglija u Buenos Airesu, skroman i ponizan čovjek. Kada se u Argentini raspravljalo o legalizaciji homoseksualnih brakova, jako je oštro napao tu ideju. Mislim da će voditi Katoličku crkvu u pravom smjeru – napisao je tada Godson.

Jakov Ivić