Collage

Pravo malo čudo dogodilo se u sirijskom gradu Alepu, gdje je granata pala na krov crkve sv. Franje dok je u njoj bilo 400 vjernika, pri čemu nitko nije ozbiljnije ozlijeđen.

To se dogodilo tijekom svete misu u nedjelju 25. listopada i o tome je izvijestila međunarodna katolička karitativna organizacija Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), što je potom prenio i američki National Catholic Register i mnogi drugi. Čudo je u činjenici da nitko od vjernika nije ozbiljnije ranjen, samo par njih lakše. Neki mediji su na početku objavili kako je granata eksplodirala, ali na samome krovu, i nije ušla u crkvu. NCR je međutim, prenio izjave očevidaca kako granata nije uopće detonirala, te je samo izazvala oštećenja na krovu građevine zbog fizičkog udarca.

“Da je granata eksplodirala, to bi bila tragedija. Da je samo luster pao na ljude, bilo bi najmanje desetak mrtvih. Rekao sam svojim vjernicima, zaštitio nas je plašt Marije Djevice”, rekao je fra Ibrahim Alsabah, koji je predvodio misu.

Fra Ibrahim je inače franjevac iz Kustodije Svete Zemlje, međunarodne provincije koja za cilj ima misionarsko djelovanje na Bliskom istoku. On je rekao kako je projektil došao iz onog dijela Alepa koji je pod kontrolom džihadista, te kako je crkva bila i ranije gađana. Nakon što je projektil bez detonacije pao na nju, fra Ibrahim je odlučio misu nastaviti u vrtu ispred crkve.

“Neki su bili iznenađeni zbog moje odluke. Ali, svoju snagu nalazimo samo u Gospodinu, kroz jedinstvo u molitvi. Snagu da nastavimo, a potrebna nam je sada kada treba obnoviti crkvu”, rekao je franjevac i dodao kako je ovaj napad dokaz mržnje prema kršćanima koja vlada među nekima.

“Postoje oni koji žele uništiti svaki trag pomirenja i otvorenosti. Želimo da ovaj kaos prestane, da ovakvi napadi postanu prošlost i da ne moramo strahovati od novih”, opisao je franjevac osjećaje svoje pastve u tom sirijskom gradu u kojem su napadi ojačali od kada je Rusija intervenirala u sukob u Siriji.

G. An. | Bitno.net