Spotlight, film koji se bavi svećeničkim zlostavljanjem maloljetnika i načinom na koji je cijeli slučaj bio zataškavan od strane Bostonske nadbiskupije, osvojio je na sinoćnjoj dodjeli Oscara nagradu za najbolji film i najbolji scenarij što je jedan od producenata filma iskoristio kako bi pozvao papu Franju na veću zaštitu djece.

Producent Michael Sugar istaknuo je kako je Spotlight “dao glas preživjelim (žrtvama seksualnog zlostavljanja)”.

“Ovaj Oscar osnažuje taj glas. Nadamo se da će se on pretvoriti u zbor koji će odjekivati sve do Vatikana. Papa Franjo, vrijeme je da zaštitite djecu i obnovite vjeru”, nadodao je.

Glumci i osoblje koje je radilo na filmu više je puta istaknulo da nije riječ o filmu protiv Crkve. Tako je jedan od scenarista Tom McCarthy u siječanjskom intervjuu za Catholic Herald izjavio kako se radi o “osjetljivom problemu”, naglasivši pritom kako nisu htjeli pristupiti problemu na “senzacionalistički ili naklonjen” način.

“Ne radi se samo o pitanju novina koje istražuju Crkvu već o puno većem pitanju društvenog suučesništva i popustljivosti, u ovom slučaju prema Crkvi, ali i općenito.”

Film i teška tematika kojom se bavi, naišli su na odobravanje i iz redova Crkve. Tako je malteški nadbiskup Charles Scicluna, predsjednik odbora unutar Kongregacije za nauk vjere koji se bavi žalbama podnesenim od strane svećenika optuženih za zlostavljanje, izjavio kako svaki biskup i kardinal treba pogledati Spotlight, naglasivši kako film ukazuje na problem ‘omerte’ ili zavjeta šutnje.

“Film pokazuje kako je instinkt, koji je nažalost bio prisutan u Crkvi, da se zaštiti reputacija bio potpuno pogrešan”, izjavio je nadbiskup nakon što je pohodio projekciju filma u glavnom malteškom gradu, Valleti.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net