Posljedice se i danas osjećaju. Polarizirano američko društvo koje se podijelilo u dva tabora, onaj za život i onaj za izbor, smrt desetaka milijuna života nevine djece, selektivni pobačaji s obzirom na rasu i spol te izvoz abortusa u druge, osobito siromašne zemlje.

Slučaj zasnovan na mladoj preplašenoj majci koja je lagala da je silovana kako bi mogla pobaciti svoje treće dijete (pritom se kasnije obratila na katoličanstvo postavši gorljiva pro-life aktivistica) nije donio toliko željena ženska prava i “slobodu”, već zarobljenost, traume i sukob koji traju već pola stoljeća.

Upravo na obljetnicu presude deseci tisuća katolika iz cijelog SAD-a okupit će se u bazilici Bezgrešnog začeća u Washingtonu kako bi cijelu noć bdjeli i molili za prestanak pobačaja u toj zemlji. Bdjenje predstavlja središnji događaj u Devetnici za život, tj. devet dana posta i molitve za prekid pobačaja koju organizira Biskupska konferencija SAD-a.

Borba za pravo na život svakog ljudskog bića, koja se u SAD-u pretvorila u pravu ofenzivu ispunjenu molitvom, postom, bdjenjem, ali i prosvjedima te svjedočanstvima, već godinama okuplja nekoliko milijuna američkih državljana.

Centralni događaj ove “ofenzive” svakako predstavljaju “marševi za život”, svojevrsni prosvjedi na lokalnoj i nacionalnoj razini. Tako je nekoliko lokalnih prosvjeda s tisućama sudionika već održano ove godine, dok se ovog petka na glavnom prosvjedu “March for life 2016” u Washingtonu očekuje nekoliko stotina tisuća ljudi. Prošlogodišnji prosvjed bio je najveći do sada s više od 800 000 sudionika.

Čini se kako je spomenuta ofenziva dala ploda zadnjih godina. Broj pobačaja u SAD-u je u konstantnom padu, Kongres SAD-a donio je povijesnu odluku o prestanku financiranja Planned Parenthooda (na koju je predsjednik Obama stavio veto), dok novo istraživanje cijenjene američke agencije za istraživanje javnog mnijenja Marist Poll, pokazuje kako se većina američkih državljana slaže oko ograničavanja pobačaja.

Kako prenosi Catholic News Agency, čak 80% američkih građana ograničilo bi mogućnost pobačaja izvan prvog tromjesečja trudnoće (s čime se slaže i dvije trećine građana koji se izjašnjavaju kao pro-choice). Istraživanje također pokazuje kako se 68% građana protivi financiranju abortusa novcem poreznih obveznika, 55% ih smatra kako pobačaj više šteti ženama nego što im koristi (naspram 30% onih koji smatraju suprotno), a 60% smatra kako je pobačaj “moralno zlo”.

Ovogodišnji Marš za život mogao bi biti rekordan po svom odazivu, nošen na valovima entuzijazma oko povijesne odluke Kongresa i kontroverznih videozapisa organizacije Centar za medicinski progres koji su razotkrili trgovanje dječjim tkivom u klinikama Planned Parenthooda.

Pobjede koje pro-life pokret bilježi zadnjih godina, premda male, podsjećaju na planinski snijeg koji može postati lavina. Ova generacija Amerikanaca naziva se “Pro-life generacija”, vrijeme je da svojom borbom to i dokažu.

Tino Krvavica | Bitno.net