Kako je i najavljivano tijekom cijele trakavice vezane uz prestanak financiranja Planned Parenthooda, organizacije odgovorne za prekid života više od 300 000 djece godišnje u SAD-u, američki predsjednik Barack Obama stavio je veto na zakon o prestanku financiranja te organizacije.

Zakon, koji je osim preusmjeravanja stotina milijuna dolara s PP-a na lokalne bolničke centre uključivao i promjene Zakona o zdravstvenoj njezi, izglasan je u američkom Senatu prije mjesec dana, a ukupno je 8 prijedlog na kojeg je predsjednik Obama stavio veto.

Kako prenosi New York Times, Obama je izjavio kako bi spomenuti prijedlog zakona “obrnuo značajan napredak koji je uložen kako bi se poboljšala zdravstvena njega u Americi”. Pritom je nadodao kako bi ukidanje financiranja PP-a “neproporcionalno udarilo na pojedince s ispodprosječnim primanjima”, premda PP ne nudi niti neke osnovne zdravstvene preglede poput mamografije.

“U New Hampshireu postoji samo pet klinika kojima upravlja Planned Parenthood. S druge strane postoji oko 30 okružnih bolničkih centara koji pružaju primarnu njegu i zdravstvene usluge za žene poput dijagnostike raka, mamograma i kontracepcije” izjavila je glasnogovornica republikanske zastupnice Kelly Ayote nakon izglasavanja spomenute mjere u Senatu, što jasno ukazuje na promašenost Obaminih tvrdnji.

Obamin veto dolazi samo nekoliko dana nakon što je, govoreći o potrebi za većom kontrolom prodaje oružja, pozvao na zaštitu života djece, pritom zaplakavši.

Na to se osvrnula republikanska zastupnica Diane Black izjavivši: “(Predsjednik Obama) proveo je cijeli tjedan raspravljajući o potrebi ‘zaštite nevinih ljudi’ i ‘spašavanju života’, a potom je bešćutno stavio veto na zakon koji štiti najnevinije i najranjivije među nama od gnjusnih zloupotreba Planned Parenthooda”.

Unatoč tome što je predsjednik stavio veto na njihov zakon, republikanci optimistično navode kako je u slučaju budućeg predsjednika iz redova njihove stranke sve moguće: “Iduće godine, ako pošaljemo ovaj zakon republikanskom predsjedniku, bit će potpisan. Obamacare će pasti” naveo je Paul D. Ryan, predsjednik Kongresa.

Podsjećamo, rasprava o financiranju Planned Parenthooda započela je nakon objavljivanja šokantnih videa Centra za medicinski progres u kojima se dokazuje kako spomenuta organizacija prima novčanu naknadu za organe i tkiva abortirane djece, što je protuzakonito u SAD-u.

Tino Krvavica | Bitno.net