“Charlene je prigrlila katoličku religiju te u njoj nalazi inspiraciju”, izjavio je neimenovani sugovornik spomenutog časopisa, nadodavši kako je princeza Charlene “predana” te “zadivljuje u svojoj vjernosti”.

Charlene, koja je rođena u današnjem Zimbabveu u protestantskoj obitelji, obratila se na katoličanstvo netom prije svoje udaje za monegaškog prijestolonasljednika princa Alberta II, s obzirom da je katoličanstvo službena religija vladajuće loze Grimaldi, a time i cijele kneževine Monako. Službeni moto ove male europske države tako glasi: “Deo Juvante”, ili na hrvatskom “Uz Božju pomoć”

Međutim princeza Charlene, nekadašnja olimpijska plivačica, otkrila je kako za nju katoličanstvo predstavlja “nešto više” od državne vjere: “Vrijednosti ove religije duboko me dotiču i savršeno odgovaraju mome duhu.”

Kaže kako ju je posebno dotaknuo susret s tadašnjim papom Benediktom XVI., netom prije njegova odstupanja s mjesta Petrova nasljednika: “U siječnju 2013. princ Albert odveo me u Vatikan te upoznao s papom Benediktom XVI., baš kao što je princ Rainier (Albertov otac, op.a.) napravio s Grace Kelly i Piom XII. To je za mene bilo izrazito duboko iskustvo…”

Magazin People tako izvještava kako je princeza, nakon preuranjenog poroda, svoj prvi izlazak iz bolnice iskoristila kako bi prisustvovala misi: “Molila sam, kao i uvijek, za sve, ali posebno sam zahvaljivala Bogu. Toliko sam sretna, imam sretnog muža i dvoje djece u dobrom stanju.”

Dapače, prilikom krštenja njenih dvoje blizanaca, Charlene se “snažno angažirala i konzultirala oko (biblijskog) teksta koji će se čitati, glazbe te dekoracija za ceremoniju”.

Magazin People također javlja kako princeza zajedno sa svojim mužem diskretno pohađa misu u jednoj od pet rimokatoličkih crkava u Monaku. Njihov izvor tako kaže kako Charlene “voli ići u crkvu. U neku ruku, na njoj se vidi kako joj to pruža traženu duhovnu ravnotežu kao kontrast njezinom životu princeze”.

Da vjera princeze Charlene ne ostaje samo na kurtoaznim posjetima Papi i tradiciji vladajuće obitelji, vidljivo je iz njena djelovanja. Naime, čini se kako je princeza odgovorna za barem jedno obraćenje i to vlastitog brata Garetha Wittstocka. Također, posvećena je i karitativnom radu preko svoje zaklade.

Njen muž, princ Albert, susrest će se idući tjedan s papom Franjom u Vatikanu gdje bi trebali razgovarati o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama. Privatnoj audijenciji prisustvovat će i princeza Charlene.

Tino Krvavica | Bitno.net