Poljski filmski redatelj Krzysztof Zanussi, jedan od najutjecajnijih i najvažnijih u povijesti te kinematografije, i njegova supruga Elżbieta odlučili su financirati izgradnju crkve u Bochotnici, mjestašcu na istoku Poljske gdje je bračni par nekada živio.

Kako su izvijestili mediji, redatelj i supruga prikupili su već oko milijun zlota (oko 1,8 milijuna kuna) za izgradnju crkve Duha Svetog, pri čemu je veći dio njihova novca, a ostatak je prikupljen među prijateljima i donatorima. Zbog nepredviđenih troškova sada im nedostaje još oko 300.000 zlota, pa su se obratili metropolitu lublinskom, nadbiskupu Stanisławu Budziku za pomoć. Par je nekada živio u tom selu i tada su osjećali nedostatak svetišta, te su morali odlaziti na misu u obližnji Kazimierz, turistički gradić nad rijekom Wisłom koji je tijekom stoljeća bio omiljeno ljetovalište stanovnika Warszawe. Elżbieta Zanussi je medijima ispričala kako dobro poznaju koliko svetište nedostaje ljudima koji žive u Bochotnici (tamo živi oko 3000 ljudi), zbog toga su već tada došli na ideju o pomoći u izgradnji crkve. U sklopu crkvenog kompleksa predviđena je i sala gdje će biti organizirana kluturna događanja, poput koncerata, izložbi i književnih tribina, nešto što također nedostaje mještanima Bochotnice.

Cijela priča oko financiranja gradnje crkve ostala bi nepoznata javnosti da projekt nije stao zbog nedostataka sredstava, zbog čega je par Zanussi odlučio izaći u medije i tako pokušati prikupiti novce koji nedostaju.

Zanussi je jedan od najvažnijih redatelja poljske kinematografije, umjetnik – kršćanin koji se u svojim filmovima redovito bavi pitanjima vjere i njezinom položaju u suvremenom svijetu. Film koji trenutačno radi zove se “Strano tijelo” i bavi se problemom radikalnog feminističkog pokreta koji je neprijateljski raspoložen prema kršćanstvu. U filmu poljsko-talijanske koprodukcije glavni lik je mladi katolik Fabrizio koji radi u velikom energetskom koncernu, a na poslu proživljava mobbing zbog svojih vjerskih uvjerenja i žrtvom je svojih šefica – radikalnih feministkinja. Zbog kontroverzne teme Zanussi je imao problema s financiranjem filma, o čemu je progovorio u medijima.

G. An. | Bitno.net