Poljska

Spor zbog odbijanja dozvole za digitalno emitiranje katoličke TV postaje Trwam zaoštrio se. Više od 20.000 Poljaka prosvjedovalo je 21. travnja u Varšavi jer je Vijeće za telekomunikacije odbilo odobriti frekvenciju za digitalni zemaljski signal toj televiziji. Prosvjed su organizirale dvije konzervativne poljske oporbene stranke, te sama TV Trwam i njena partnerska postaja Radio Marija.

Jaroslaw Kaczynski, predsjednik glavne oporbene stranke Pravo i pravda, optužio je vladu da se prema katolicima ponaša kao prema građanima drugog reda. Vladi liberalnog premijera Donalda Tuska poručio je da se srami jer je “podigla ruku protiv poljske Crkve, demokracije, slobode i suverenosti”. Vlada, rekao je, pokušava ušutkati svakoga tko govorili istinu.

Na misnom slavlju, koje je održano uoči prosvjeda na glavnom gradskom trgu, za dodjelu digitalnog signala katoličkoj TV postaji zauzeo se i biskup Antoni Dydycz. Trwam je vrlo značajan i ne bi ga se smjelo diskriminirati, rekao je on.

Vijeće za telekomunikacije obrazložilo je odbijanje predložene frekvencije nedostatkom financijske sigurnosti kod katoličke postaje. Trwam je trenutno dostupan samo putem satelita, te putem kabelske mreže i interneta. Program smije i ubuduće emitirati na taj način.

Ravnatelj Trwama i Radija Marije o. Tadeusz Rydzyk najavio je daljnje prosvjede ukoliko će Vijeće nastaviti s odbijanjem. Prema posljednjim informacijama zahtjev Vijeću za dodjelu frekvencije katoličkoj televiziji do sada je potpisalo više od 2,1 milijun ljudi. Zahtjev je poduprla i Poljska biskupska konferencija na svom posljednjem plenarnom zasjedanju. U posljednjih nekoliko tjedana skupovi potpore televiziji Trwam održavaju se diljem Poljske.(ika/bitno.net)