Sirija

Sestra Małgorzata Chmielewska, poljska redovnica iz Zajednice Kruh života, napisala je pismo premijerki Ewi Kopacz u kojoj traži od nje da odbori ulazak u Poljsku za 300 obitelji sirijskih kršćana koji su pobjegli iz svojih domova pred ratom.

Kako je Chmielewska podsjetila u otvorenom pismu premijerki, rat u Siriji odnio je najmanje 220.000 žrtava, a 4 milijuna ljudi izbjegli su u inozemstvo. Sada je zaklada Estera, koja se bavi pomaganjem prognanim Sirijcima, osigurala sredstva za smještaj 300 obitelji iz te ratom uništene države, a sve što vlada Ewe Kopacz treba učiniti jest da im dopusti ulazak i riješi procedure s vizom koje su Sirijcima potrebne za ulazak i boravak u Poljskoj. U organiziranju smještaja pomogla bi Zajednica Kruh života kojoj Chmielewska pripada i koja se bavi evangelizacijom siromašnih i marginaliziranih slojeva društva kroz karitativne djelatnosti.

U tom otvorenom pismu, kako izvješćuje katolički tjednik Gość Niedzielny, sestra Chmielewska je naglasila i kako bi ovaj potez vlade povećao ulogu Poljske u politici Europske unije prema izbjeglicama, posebice u kontekstu novih odluka Europske komisije koje se tiču kvota po kojima svaka država članica mora primiti određeni broj migranata iz Afrike, Azije i Bliskog istoka.

“Moramo se drugačije postaviti prema tragedijama koje se događaju na Bliskom istoku i u Africi. U ovom konkretnom slučaju, riječ je o kršćanima, našoj braći i sestrama u vjeri s kojima smo dio istog Mističnog tijela Kristovog. Ne pružiti ruku pomoći ljudima koji trpe jest nedostatak milosrđa”, rekla je sestra Chmielewska u razgovoru za poljske medije.

Goran Andrijanić | Bitno.net