Nakon što smo prije nekoliko dana objavili vijest o “povlastici” sjevernokorejske vlade koja je omogućila južnokorejskim svećenicima redovito služenje mise na veće blagdane u katedrali u Pyongyangu, čini se kako je to bila samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

Naime kako prenose brojni kršćanski ali i svjetski mediji, Lim Hyeon-soo, šezdesetogodišnji kanadski državljanin i protestantski pastor, osuđen je na doživotnu kaznu uz težak prisilni rad zbog “zločina protiv države”.

Lim Hyeon-soo navodno je “priznao” kako je sudjelovao u “subverzivnom planu” rušenja vladajućeg poretka i uspostavljanja “vjerske države”.

Hyeon-soo, inače pastor Korejske prezbiterijanske crkve svjetlosti te misionar i humanitarac, već dvadeset godina posjećuje Sjevernu Koreju kako bi volontirao sa starijima i djecom bez roditelja.

Unatoč tome, sjevernokorejske vlasti optužile su ga za udruživanje sa SAD-om i Južnom Korejom u korištenju ljudskih prava za iznudu i ucjenjivanje. Na suđenju, koje je trajalo 90 minuta, optužen je i za raspačavanje materijala za lažnom propagandom koji štete imidžu Sjeverne Koreje.

Navodno je priznao kako je govorio da se Sjeverna Koreja treba “urušiti ljubavlju Božjom”.

Također jedna od optužbi povezuje ga sa sudjelovanjem u krijumčarenju ljudi preko granice u Kinu, Južnu Koreju i Mongoliju.

Hyeon-soo uhićen je još u veljači i od tada mu se gubi svaki trag. Kanadski predstavnici izjavili su kako su “zaprepašteni neopravdano oštrom kaznom” pogotovo s obzirom na starost osuđenika.

Pastor Lim nije prva osoba uhićena u toj zemlji koja ne tolerira evangelizaciju smatrajući ju proturežimskom. Međutim, kod ostalih slučajeva znalo je doći do smanjenja kazne zahvaljujući intenzivnoj diplomaciji. Kanada međutim nema nikakvih diplomatskih veza sa Sjevernom Korejom što situaciju ovog pastora čini još težom.

Bitno.net poziva na molitvu za našeg brata u Kristu.

Tino Krvavica | Bitno.net