Sveta Stolica naložila je belgijskim redovnicima iz kongregacija Braće ljubavi da do konca ovog mjeseca prestanu nuditi pacijentima u psihijatrijskim bolnicama u njihovu vlasništvu mogućnost eutanazije i poručila im da će biti kažnjeni ako ne promijene politiku svojih ustanova.

Vijest o oštroj reakciji Vatikana, reakciji koju je osobno odobrio papa Franjo i dao joj potporu, na nedavnu odluku belgijske braće da odobre eutanaziju u svojim bolnicama – prenijelo je više medija.

Vatikan od belgijskih redovnika koji su u odboru koji upravlja s 15 bolnica traže da potpišu pismo svom generalu u Rimu u kojem će potvrditi odanost Učiteljstvu Crkve i njegovu zalaganju za apsolutno poštivanje i zaštitu ljudskog života od momenta začeća do naravne smrti. Braća koja odbiju potpisati to pismo bit će kažnjena po odredbama kanonskog prava. Također, ne poslušaju li belgijski redovnici nalog Svete Stolice i ne ponište li odluku o eutanaziji u svojim bolnicama, prijeti im pravna sankcija kao i moguće isključenje bolnica pod njihovim nadzorom iz Katoličke Crkve.

Sve ovo medijima je potvrdio general reda o. Rene Stockman koji cijelom kongregacijom upravlja iz Rima i koji je od početka bio protiv šokantne odluke svoje subraće (i sunarodnjaka jer je i sam Belgijanac) da dopuste eutanaziju u svojim psihijatrijskim bolnicama.

General reda rekao je kako je ovaj ultimatum uslijedio nakon zajedničke istrage Kongregacije za nauk vjere i Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Istraga je rezultirala zajedničkim dokumentom i uvjetima redovnicima koje je osobno odobrio papa Franjo.

“Papa je o svemu obaviješten. Ovaj ultimatum ima za cilj osvijestiti redovnike da njihova politika mora biti vođena svetošću ljudskog života”, rekao je o. Stockman za The Catholic Herald i pojasnio korake koji će biti napravljeni ako upravni odbor koji upravlja bolnicama odbije uvjete.

“Poduzet ćemo pravne korake koji će imati za cilj promijeniti politiku bolnica kojom se dopušta eutanazija. Ako to ne bude moguće, započet ćemo proceduru kojom će bolnice biti isključene iz naše redovničke obitelji”, izjavio je i dodao kako su o svemu obaviješteni belgijski biskupi i apostolski nuncij u Belgiji.

Naš portal već je pisao o odluci koja je izazvala žalost i koja je donesena prije par mjeseci kada je katolička kongregacija, do toga trenutka jedan od posljednjih protivnika eutanazije u zdravstvenom sustavu te države, dopustila istu u svojih 15 psihijatrijskih bolnica u kojima se liječi oko 5000 ljudi.

U međuvremenu su prema redu upućeni brojni prigovori i zahtjevi da promijeni svoju odluku. Kako oni belgijskih biskupa, tako i Kongregacije za nauk vjere koja je uputila dokument belgijskim poglavarima i podsjetila ih na katolički nauk o eutanaziji.

Sve je to bilo ignorirano, a braća u Belgiji svoju su odluku obrazložila “usklađivanjem” rada bolnice s belgijskim zakonima. Eutanazija u Belgiji dopuštena je od 2002. i to za one koji se nalaze u stanju “neizdržive fizičke ili mentalne patnje”. Od 2014. eutanazija je dopuštena i u slučaju djece.

Nakon što je Vatikan pokušao “urazumiti” belgijske redovnike razgovorom i opomenom, sada je donio odluku koja jasno pokazuje – nema kompromisa s “civilizacijom smrti” koja eutanaziju želi etablirati kao moralno i društveno prihvatljivu.

Inače, obrazloženje braće zvuči jako oportuno. Posebice kada se zna da je u Belgiji već nekoliko katoličkih ustanova odbilo eutanaziju za svoje pacijente i spremno platilo kaznu zbog toga.

Službenih reakcija kongregacije na ovaj nalog iz Vatikana nije bilo do zaključenja ovoga teksta.

Kongregacija Braće ljubavi utemeljena je 1807. u belgijskom gradu Gentu. Njezin utemeljitelj je Petrus Joseph Triest. Danas red djeluje u 30 zemalja na svijetu gdje upravlja nizom bolnica i socijalnih ustanova.

Goran Andrijanić | Bitno.net