Papa Franjo obratio se jučer predstavnicima Sinode Armenske katoličke Crkve, upozorivši ih na opasnost onih crkvenih osoba koje žive po osobnim ambicijama.

“Draga braćo, jedna od velikih odgovornosti Sinode je upravo dati svojoj Crkvi biskupe sutrašnjice. Potičem vas da ih birate pažljivo, kako bi bili odani stadu, vjerni pastoralu, a ne vođeni osobnim ambicijama. Ne treba ih birati prema vlastitim idejama ili preferencijama, a treba biti vrlo oprezan s onima s ‘nosom za posao’ ili onima ‘koji uvijek imaju aktovku u ruci’, ostavljajući svoje ljude kao siročad”, kazao je Papa.

Franjo je dodao kako oni biskupi koji svoju biskupiju vide kao korak prema “prestižnijim ambicijama” počinjavaju “pastoralni preljub”.

“Ista stvar se događa kada netko gubi vrijeme spletkareći kako bi dobio novi posao ili napredovanje. Biskupi se ne kupuju na tržnici; Krist je taj koji ih bira za nasljednike svojih apostola i pastire svoga stada.”

Govoreći o Crkvi Franjo je upozorio da ono što je ključno nisu strukture “koje su samo sredstvo za širenje Evanđelja”, nego “pastoralna ljubav” koja uključuje “traženje i promicanje dobra s evanđeoskim pogledom i otvorenim duhom”.