Sveta Stolica objavila je danas da je papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku nadbiskupa Edinburgha i St. Andrewsa kardinala Keitha O’Briena koju je ovaj predao u studenome prošle godine, a sada je stupila na snagu.

Objava o prihvaćanju O’Brienove ostavke uslijedila je dan nakon članka objavljenog u britanskom The Observeru u kojem su tri svećenika i jedan bivši svećenik optužili kardinala za “neprilično ponašanje” seksualne prirode prema njima. Iz Vatikana, međutim, u objavi o prihvaćanju ostavke niti jednom riječju nisu spomenuli te optužbe i naglasili su kako je ostavka prihvaćena jer je kardinal došao u godine kada prema Kanonskom pravu može ići u mirovinu. Papa je ostavku prihvatio 18. veljače, dakle, prije nego je objavljen članak u The Observeru, a dodano je i kako je Papa imenovao apostolskog administratora koji će upravljati nadbiskupijom do imenovanja novoga nadbiskupa.

Ketih O’Brien, koji je trenutačno jedinim kardinalom na britanskom otoku objavio je kako će zbog optužbi, koje je u cijelosti osporio, zatražiti pravnu pomoć. U priopćenju povodom prihvaćanja svoje ostavke i on je kao razlog za nju naveo svoje godine, te da je zahtjev za nju predao u studenom prošle godine, kao što je i običaj za biskupe uoči 75. rođendana (njegov je u ožujku ove godine). U kardinalovu priopćenju se ne navode optužbe protiv njega, ali je naglašeno kako O’Brien neće nazočiti nadolazećim konklavama.

“Ne želim da pažnja medija u Rimu bude fokusirana na mene, umjesto na papu Benedikta XVI. i njegova nasljednika. Ipak, molit ću se da braća prosvijetljeni Duhom Svetim donesu pravu odluku za budućnost Crkve”, stoji u priopćenju.

Britanski mediji sada komentiraju kako će konklave proći bez predstavnika Katoličke crkve sa otoka.

G. A.