Papa

Papa Benedikt XVI. traži da se u postupcima evangelizacije posveti veća pozornost domorodačkim narodima u Kolumbiji. Ta je Papina želja objavljena u pismu naslovljenom „Položaj domorodačkih naroda u Kolumbiji“, upućenom katoličkim svećenicima i vjernicima u toj zemlji. Odjel za promicanje i dijalog kolumbijskih biskupa napomenuo je da pismo poziva da se na domorodačko pučanstvo gleda kao na subjekte evangelizacije koji imaju biti prihvaćeni i praćeni. Sveti Otac, osim toga, traži da se ponovno razmotre metode i mjerila za približavanje domorodačkom narodu, te ističe da je potrebno znati Evanđeljem doći do kozmološkoga viđenja i tradicije domorodačkoga pučanstva.

U međuvremenu, upravo je jučer, 17. rujna, završio pohod ‘ad Limina’ skupine kolumbijskih biskupa, koji je ponovno potaknuo zauzimanje Crkve u Kolumbiji u odgoju učenika i za pomirenje u toj zemlji, nakon višegodišnjega krvavog građanskog rata. Osvrnuvši se u razgovoru za našu radijsku postaju na taj pohod, nadbiskup Dario de Jesús Monsalve Mejía rekao je da ih je Sveti Otac potaknuo na ostvarivanje nacrta Kolumbijske biskupske konferencije, a to ponajviše znači oblikovanje malenih zajednica koje je Papa – podsjetio je nadbiskup – u Aparecidi, u Brazilu, nazvao „Zajednice učenikâ misionarâ“.
Primijetivši potom da se nacrti Crkve u Kolumbiji najviše oslanjaju na obitelj, nadbiskup je istaknuo da bi obitelj, zajednica i društvo za Crkvu imali uvijek biti u prvom planu kao glavni cilj svih pastoralnih programa. Što se pak tiče problema koji su posljedica sekularizacije u Kolumbiji, nadbiskup je rekao da se oni očituju u životu odvojenom od osjećaja za Boga, ili pak s vrlo iskrivljenim osjećajem za Boga, odnosno s viđenjem Boga koji odgovara na potrebe pojedinca. Međutim, posljedica koja još više zabrinjava jest – prema nadbiskupovim riječima – trgovina drogom kojoj je u temelju kolumbijsko društvo, te nasilje s prešutnim ili izričitim prihvaćanjem ubojstva i krvoprolića.

Na novinarov upit što nosi sa sobom na povratku nakon pohoda ‘ad Limina’, nadbiskup je istaknuo riječi Svetoga Oca koje im je upravio, a koje su ga duboko dirnule. Posijte Evanđelje i žet ćete pomirenje – rekao je Sveti Otac. Te mi se riječi čine najsnažnije ohrabrenje koje nam je mogao dati. Stoga se u domovinu vraćamo puni zanosa za obavljanje svoje službe i traženje pomirenja i mira s čitavim kolumbijskim pučanstvom – rekao je na kraju nadbiskup Monsalve Mejía. Papa nomina i padri sinodali ml-rgPapa je imenovao sinodalne oce za Trinaestu opću redovnu biskupsku sinodu na kojoj će biskupi od 7. do 28. listopada u Vatikanu raspravljati o temi: Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere. Papa je imenovao sinodalnim ocima i zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. (rv/bitno.net)