“Molim se da su to bili i za vas. Zahvalan sam Bogu na svima vama koji ste naporno radili kako bi omogućili moj posjet i pripremu za Svjetski susret”, rekao je Papa i posebno zahvalio obiteljima koji su nazočili Svjetskom susretu.

“Hvala onima koji su svjedočili na Susretu. Nije uvijek lako govoriti o vlastitom životnom putu u javnosti. Molim se da će naši dani molitve i refleksije o važnosti obitelji za zdravo društvo nadahnuti obitelji da nastave težiti za svetošću i da će pri tome vidjeti Crkvu kao njihovo stalnog suputnika”, poručio je.

Papa je rekao kako je za njega bio posebno dirljiv trenutak kanonizacije Junipera Serru, franjevca čiji nas život “sve poziva da budemo misionari”, kao i susret s braćom i sestrama iz drugih religija na Ground Zerou.

“Dok odlazim, sve vas pozivam, posebice volontere koji su : ne dopustite da vaš entuzijazam za Krista i Crkvu, za naše obitelji i društvo u cijelini – nestane. Neka naši dani provedeni zajedno urode plodovima koji će trajati”, rekao je Papa u oproštajnom govoru i poručio: Neka vas sve blagoslovi Bog. Bog blagoslovio Ameriku!

Prije nego što je napustio teritorij SAD-a Papa je posjetio zatvor Curran-Fromhold u Philadelphiji i tamo razgovarao sa zatočenicima.

“Isus nas ne pita gdje smo bili i što smo nekada radili”, poručio je Papa prenoseći poruku Božjeg milosrđa zatvorenicima.

Jedan nenajavljen posjet u njegovu rasporedu bio je onaj isusovačkom sveučilištu Sv. Josipa u Philadelphiji gdje je blagoslovio kip “Sinagoga i Crkva u naše vrijeme” posvećen 50. obljetnici Nostra Aetate, dokumenta Drugog vatikanskog sabora o odnosu Katoličke Crkve s nekršćanskim religijama.

G. An. | Bitno.net