Papa Franjo se u podne uputio u Veleposlanstvo Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, smješteno u Via della Conciliazione, te se zadržao tamo više od pola sata.

Sa željom da izrazi zabrinutost zbog rata u Ukrajini, papa Franjo se oko podneva uputio prema Veleposlanstvu Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, na čelu s veleposlanikom Aleksandrom Avdejevim. Papa se u zgradi zadržao više od pola sata, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Papa pomno prati razvoj situacije u Istočnoj Europi, te je više puta apelirao na mir i dijalog. Posljednji je takav poziv bio ove srijede na općoj audijenciji kada je izrazio veliku bol te pozvao da 2. ožujka, Pepelnica, bude dan molitve i posta za mir.

„Želio bih apelirati na one koji imaju političku odgovornost, da naprave ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, koji je Bog mira, a ne rata, Otac sviju, a ne samo nekoga, koji želi da budemo braća, a ne neprijatelji“, rekao je tada Sveti Otac.

Samo dan nakon, Ukrajina je napadnuta. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je u tom „najmračnijem času“ za zemlju, podsjetio na taj hitan Papin apel, dodajući – „još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore, još ima mjesta za upotrijebiti mudrost koja sprječava prevladavanje stranačkih interesa, štiti legitimne težnje svih i spašava svijet od ludila i užasa rata“.