Papa Franjo objavio je reskript vezan uz motuproprij “Traditionis custodes” u kojem pojašnjava da biskupi moraju dobiti odobrenje Svete Stolice prije nego što daju dopuštenje da se župne crkve koriste za euharistijska slavlja s pretkoncilskim obredom i prije nego što dopuste svećenicima zaređenim nakon 16. srpnja. 2021. koristiti Rimski misal iz 1962.

Kako prenosi Vatican News, Sveti Otac je time nedvosmisleno ponovio dvije točke iz motuproprija Traditionis custodes kojim su redefinirane norme vezane za uporabu Rimskog misala iz 1962. godine.

Franjin reskript objavljen je u utorak, nakon privatne audijencije s prefektom Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinalom Arthurom Rocheom koja se dogodila u ponedjeljak.

Dvije spomenute točke bile su predmet različitih tumačenja i nedavnih rasprava koje su se pojavile i u medijima.

U svojem je reskriptu Papa ponovno potvrdio Traditionis custodes, objašnjavajući da je dokument već dovoljno jasan u pogledu ovih točaka.

Odgovarajuća dopuštenja koja se tiču korištenja Rimskog misala iz 1962 spadaju u nadležnost mjesnog biskupa, koji prije donošenja odluke mora zatražiti odobrenje od Dikasterija za bogoštovlje koji će odlučiti hoće li dijecezanskom ordinariju dopustiti zahtjev.

Reskript ponavlja – izvan  najveće mogućnosti nesporazuma – da su dvije točke o kojima je riječ „dispenzacije pridržane na poseban način Apostolskoj Stolici“. Biskupi su dužni tražiti ovlaštenje od Svete Stolice.

Stoga će svaki biskup koji je bez suglasnosti Apostolske Stolice prepustio korištenje župnih crkava, osnovao osobne župe ili dao nihil obstat za korištenje Misala iz 1962. svećenicima zaređenim nakon 16. srpnja 2021. godine, morati podnijeti zahtjev Dikasteriju i čekati njegov odgovor.

Naposljetku, reskript pape Franje objavljen u utorak “potvrđuje ono što je utvrđeno” u odgovorima na dubie koje su se pojavile nakon objave Traditionis custodes. Ti su odgovori objavljeni zajedno s nekoliko bilješki 4. prosinca 2021.