Papa Franjo je u zrakoplovu na povratku prema Rimu, odgovarajući na pitanje dopisnika Večernjeg lista Silvija Tomaševića, izjavio kako se izučuje povijest prije negoli će se kardinala Stepinca proglasiti svetim. Pitanje se odnosilo na odnose između pravoslavnih nacionalnih Crkvi, njihovom kritičkom odnosu prema Katoličkoj Crkvi te nastojanjima Srpske pravoslavne Crkve u osporavanju procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

„Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama, što je Crkva izjavila kada ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka“, odgovara Papa.

U nastavku objašnjava kako se radi o povijesnim točkama te da je on, koji mora potpisati kanonizaciju, molio, promišljao, tražio savjet i naposljetku shvatio kako treba potražiti pomoć kod patrijarha Srpske pravoslavne Crkve Irineja. “Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina”, objašnjava.

„Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je on dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se“, kaže.

Papa Franjo potom objašnjava kako je najprije osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje, a sada se izučavaju druge točke. „Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala”, zaključio je svoj odgovor na pitanje Silvija Tomaševića o daljnjem postupku kanonizacije hrvatskog blaženika.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net