Papa Ivan Pavao I. bit će beatificiran 4. rujna 2022. na misi koju će u bazilici svetog Petra u Vatikanu predslaviti Sveti Otac Franjo, prenosi Vatikan News.

Papa Franjo u listopadu je odobrio dekret o čudu po zagovoru Ivana Pavla I. čime su ispunjeni svi uvjeti za proglašenje blaženim pa se još samo čekao datum.

Budući blaženik rođen je kao Albino Luciani u Forno di Canale (danas Canale d’Agordo) 17. listopada 1912. Za papu je izabran 26. kolovoza 1978. Preminuo je ubrzo nakon izbora, 28. rujna 1978 nakon samo 33 dana obnašanja papinske službe.

Njegovom beatifikacijom bit će upotpunjen niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora nadalje, koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.

Čudo koje dogodilo po zagovoru Albina Lucianija odnosi se na izlječenje djevojčice iz Buenos Airesa koja je bolovala od teškog oblika encefalopatije, odnosno oštećenja funkcije velikoga mozga.

Ivan Pavao I. bio je poznat po svojoj poniznosti, što je dovelo do toga da je prekinuo mnoge ustaljene tradicije na papinskom dvoru. Odbacio je tako “Pluralis Majestatis” – vladarsku množinu. Sve do tada pape su, kao i carevi i kraljevi, o sebi govorili u prvom licu množine, oslovljavajući se osobnom zamjenicom “mi”. Ivan Pavao I. nasuprot tome rekao je “ja”. Čak je i tradicionalni prijenosni papinski tron, “sedia gestatoria”, htio poslati u spremište Apostolske palače. Iz kurije su ga na kraju ipak nagovorili da koristi približno slično prijevozno sredstvo. Uveo je promjene u Švicarsku gardu dokinuvši do tada obavezno prigibanje koljena u nazočnosti pape.