Sveti Otac je u srijedu 13. listopada 2021. primio u audijenciju prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih kardinala Marcela Semerara i pritom odobrio proglašenje četiri dekreta o junačkim krepostima, dekret o mučeništvu te dekrete o čudima po zagovoru Ivana Pavla I. i Marije Berenike Duque Hencker, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Proglašenje dekreta o čudu po zagovoru časnog sluge Božjega Ivana Pavla I. znači da su ispunjeni uvjeti za njegovu beatifikaciju. Budući blaženik rođen je kao Albino Luciani u Forno di Canale (danas Canale d’Agordo) 17. listopada 1912. Za papu je izabran 26. kolovoza 1978. Preminuo je ubrzo nakon izbora, 28. rujna 1978.

Njegovom beatifikacijom bit će upotpunjen niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora nadalje, koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.

Papa Franjo je odobrio i proglašenje dekreta o čudu po zagovoru kolumbijske časne službenice Božje Marije Berenike Duque Hencker, utemeljiteljice Družbe malih sestara od Navještenja (14. kolovoza 1898., Salamina – 25. srpnja 1993, Medellín).

Također je odobrio proglašenje dekreta o mučeništvu argentinskih službenika Božjih Petra Ortiza de Záratea, biskupijskog svećenika, i o. Ivana Antuna Solinasa, isusovca. Oni su ubijeni in odium fidei 27. listopada 1683. u Valle del Zenti u Argentini. U slučaju dokazanog mučeništva iz mržnje prema vjeri, čudo nije uvjet za beatifikaciju.

Ostali dekreti odnose se na junačke kreposti četvoro službenika i službenica Božjih. To su: biskupijski svećenik Diego Hernández González, o. Josip Spoletini, OFM, utemeljiteljica Malih sestara od Isusa Magdalena od Isusa i utemeljiteljica Družbe kćeri Svete Marije od Leuche Elizabeta Martinez.

Osim argentinskih mučenika, svi kandidati živjeli su u 20. stoljeću.