Papa

Od 4. do 9. rujna održava se sveafrički katolički kongres laika u Yaoundeu u Kamerunu. Papa Benedikt XVI. uputio je posebnu poruku sudionicima kongresa ističući i geslo kongresa ‘Svjedoci Isusa Krista u današnjoj Africi kao sol zemlje i svjetlo svijeta’.

Papa odmah na početku ističe važnost takva susreta nakon Druge Sinode biskupa za Afriku te spominje svoje nezaboravno iskustvo za svojih apostolskih putovanja nazivajući taj kontinent kontinentom nade jer je bogat duhovnim i ljudskim sastavnicama koje mogu oplemeniti ljudski život. Pritom Benedikt XVI. spominje i mnoge afričke probleme, ali se oni svi uz radosno svjedočenje vjere mogu i svladati i nadići. Napose je istaknuo veliku privrženost Afrikanaca obiteljskim vrednotama koje mogu s ljubavlju prema životu i uz sudjelovanje u župnom pastoralu pomoći obiteljima da ih ostvaruju za dobro svih.

Istodobno je Papa istaknuo i neprocjenjivo blago različitih kulturnih tradicija koje u susretu s Kristom još više pridonose nutarnjem oslobađanju svake osobe te je spomenuo svoju encikliku Spe salvi gdje je za uzor nutarnje slobode pisao o svetoj Jozefini Bakhiti koja je upravo tom slobodom zračila i htjela ju je prenijeti svima, premda je bila ropkinja. Isus je, naime, naš spasitelj i osloboditelj i u Njemu mi postajemo slobodna djeca Božja, istaknuo je Sveti Otac. Mladi su Afrikanci također pozvani na tu slobodu pa je stoga potrebno zanosno živjeti i naviještati radosnu vijest evanđelja. Tako vjernici pridonose i preobrazbi svekolike društvene zajednice, istaknuo je Papa navodeći riječi Pavla VI.

Živeći radosno sukladno s evanđeljem, mladi i djeca, odrasli i odgovorni u društvu s pomoću svojih župnih zajednica i vjerničkih udruga postaju ambasadori Božje milosti za sav narod te smjeli djelatnici mira i navjestitelji nade, zaključio je Papa zazivajući zagovor Marije kao Afričke Gospe, Kraljice mira i Zvijezde nove evangelizacije. (rv/bitno.net)

Foto: www.laici.va