“Ove godine”, piše Papa ruskom predsjedniku, “Vi imate čast i odgovornost predsjedati Skupinom dvadeset velikih svjetskih ekonomija. Svjestan sam da je Ruska Federacija sudjelovala u toj skupini od njezina nastanka i da je uvijek igrala pozitivnu ulogu u unaprjeđenju sustava upravljanja svjetskim financijama, koje su duboko pogođene krizom koja je započela 2008. Sadašnje stanje međusobne snažne povezanosti iziskuju globalni financijski okvir, s pravednim i jasnim pravilima, kako bi bilo više pravde i solidarnosti u svijetu, u kojem će se moći pobijediti glad, pružiti svima dostojan posao, doličan smještaj i potrebnu humanitarnu pomoć. U svom predsjedanju skupinom G20 za ovu godinu preuzeli ste obavezu provesti reformu međunarodnih financijskih organizacija i doći do konsenzusa o financijskim standardima primjerenim sadašnjim okolnostima. Usprkos tome, svjetska ekonomija će se moći stvarno razviti u mjeri u kojoj će biti kadra omogućiti život dostojan svim ljudima, od najstarijih do djece u majčinoj utrobi, ne samo građanima zemalja članica G20 već svakom stanovniku zemlje, pa i onima koji se nalaze u najtežim društvenim situacijama ili najzabačenijim mjestima.

U vezi s tim, jasno je da u životu narodâ oružani sukobi uvijek predstavljaju namjerno nijekanje svake moguće međunarodne sloge, stvarajući duboke podjele i otvorene rane koje ne zacjeljuju tako lako. Ratovi predstavljaju praktično odbacivanje zalaganja oko postizanje onih velikih ekonomskih i društvenih ciljeva koje si je postavila međunarodna zajednica, kao što su, primjerice Milenijski ciljevi razvoja (Millennium Development Goals). Nažalost, mnogi oružani sukobi koji još uvijek muče svijet svakoga nam dana stavljaju pred oči potresnu sliku bijede, gladi, bolesti i smrti. Naime, bez mira nema nikakve vrste ekonomskog razvoja. Nasilje nikada ne dovodi do mira koji je nužni uvjet za taj razvoj.

Susret poglavara država i vlada dvadeset velikih ekonomija, koji predstavljaju dvije trećine pučanstva i 90% svjetskog BDP-a nema međunarodnu sigurnost za svoj glavni cilj. Ipak, ne smije propustiti osvrnuti se na stanje na Bliskom istoku i osobito u Siriji. Sa žalošću moramo konstatirati da su mnogi sebični interesi prevladali od kada je započeo sirijski sukob, sprječavajući pronalaženje rješenja kojim bi se izbjegao bespotreban pokolj kojem svjedočimo. Vođe država skupine G20 ne smiju ostati ravnodušni na drame koje već predugo proživljava dragi sirijski narodi i koje prijete da donesu nova trpljenja regiji koja je toliko izmučena i željna mira. Svima njima, i svakom od njih pojedinačno, upućujem srdačan poziv da pomognu pronaći putove za prevladavanje raznih suprotstavljanja i odustanu od svih uzaludnih nastojanja oko vojnog rješenja. Neka se, radije, ponovno zauzmu da se hrabro i odlučno teži mirnom rješavanju kroz dijalog i pregovore među zainteresiranim stranama uz složnu potporu međunarodne zajednice. Osim toga, moralna je dužnost svih vlada svijeta poduprijeti svaku inicijativu koja ima za cilj promicati humanitarnu pomoć onima koji trpe zbog sukoba u zemlji i izvan njezinih granica.

Gospodine Predsjedniče, u nadi da će ova razmišljanja moći predstavljati vrijedan duhovni doprinos vašem susretu, molim za plodan ishod radova skupine G20. Zazivam obilje blagoslova na summit u Sankt Pekterburgu, na sve sudionike, na građane svih država članica i na sve aktivnosti i zalaganja ruskog predsjedanja skupinom G20 u 2013. godini. Dok molim da molite za mene, koristim prigodu da Vam, Gospodine Predsjedniče, uputim izraze svog najdubljeg poštovanja”, kaže se u Papinom pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od 4. rujna. (ika/bitno.net)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]