“Želim se tamo vratiti i nastaviti svoju misiju”, to su riječi kojima poljski svećenik Mateusz Dziedzic objašnjava zašto je donio odluku da se vrati u župu u Srednjoafričkoj Republici iz koje je otet točno prije godinu dana.

Kako je objavila poljska redakcija Radio Vatikana, Dziedziec je pet godina proveo kao misionar u biskupiji Bouar u toj afričkoj državi, a potom su ga pobunjenici oteli, zajedno s još nekoliko Afrikanaca i u zatočeništvu je proveo 45 dana. Nakon puštanja na slobodu koje je doživljeno kao čudo, jer su isti pobunjenici uglavnom nemilosrdni prema zatočenicima, napustio je Srednjoafričku Republiku. Sada se vraća tamo gdje je, kaže, bio sretan kao svećenik i kao misionar, iako je situacija u toj državi i dalje nestabilna jer se razne grupacije međusobno bore, a pri tome najviše stradaju civili.

“Znam te ljude, znam njihove potrebe, znam njihova trpljenja. Vraćam se i jer im želim zahvaliti što su bili uz mene. Kada sam bio zatočen, oni su se molili za mene, postili na nakanu mog oslobođenja. Želim im se vratiti i zahvaliti”, rekao je poljski misionar.

Situacija u Srednjoafričkoj Republici često se u medijima opisuje kao vjerski sukob, iako je njegova pozadina potpuno politička (o tome više možete pročitati OVDJE). Sukob se nastavlja o čemu svjedoči i nova vijest o sedmoro poginulih u konfliktu između muslimanskih i kršćanskih frakcija. Papa treba tu državu posjetiti krajem idućeg mjeseca u sklopu apostolskog pohoda Africi.

G. An. | Bitno.net