„Svaka mafijaška organizacija predstavlja izopačenje autentičnog vjerničkog života i suprotnost kršćanskoj, crkvenoj zajednici. Premda ‘obojana’ religioznošću i moralizmom, mafijaška praksa uvijek je bezbožna i protuevanđeoska“, stoji u dokumentu Biskupske konferencije Kalabrije o novoj evangelizaciji, a u kojemu biskupi ove južne talijanske pokrajine donose jasne smjernice za organizaciju liturgijskih slavlja, sprovoda, pučkih pobožnosti, svečanosti i procesija, te ulozi kumova i svjedoka, odgovarajući ujedno na problem „ndgranghete“, lokalne mafije čije su „pobožne aktivnosti“ među vjernicima izazivale pravu sablazan.

Prepoznajući u različitim oblicima pobožnosti istinsko narodno bogatstvo, te izraz kršćanske vjere proizišle iz liturgije i djelovanja Duha Svetoga, kalabrijski biskupi upozoravaju kako je za očuvanje njezine autentičnosti nužna trajna kateheza, ali i oprez kako bi se „izbjegle dvosmislenosti i kompromisi“.

Kako bi stali na kraj neprihvatljivoj praksi mafijaškog poganiziranja kršćanskih slavlja, biskupi su donijeli odluku kojom se osuđenima zbog kriminalnih radnji (civilnih, poreznih, upravnih) zabranjuje svaki oblik sudjelovanja u organizaciji pučkih vjerničkih svečanosti i procesija, te nošenje kipova ili slika svetaca. Zabranjuje se i okretanje kipova Krista, Blažene Djevice Marije ili svetaca u smjeru kuća ili osoba, osim u smjeru bolnica. Ova zabrana nesumnjivo je odgovor na prošlogodišnji skandal koji se dogodio u mjestu Oppido Mamertina, a kada je crkvena procesija s Gospinim kipom u znak počasti zastala ispred kuće šefa mafijaškog klana Giuseppea Mazzagattija.

U dokumentu kalabrijskih biskupa nalazi se i uputa o izboru kumova za sakramente krštenja i potvrde, te svjedoka za sakramenat ženidbe. Prema smjernicama, u obzir dolaze samo one osobe koje „sa zauzetošću nastoje živjeti u vjeri Crkve“, te se pridržavaju „morala osvijetljenog Kristovim Evanđeljem“. U skladu s time, osobama koje su  pravomoćno osuđene zbog mafijaških aktivnosti crkvene vlasti ne smiju dopustiti kumovanje na krštenju ili potvrdi, odnosno svjedočenje kod sakramenta ženidbe.

Glede obreda sprovoda, dokument podsjeća kako je riječ o molitvi za Božje smilovanje, a ne o obredu kojim se pokojnika želi proslaviti. Stoga sprovod osoba osuđenih zbog povezanosti s mafijom mora biti u jednostavnom obliku, bez teatralnosti, cvijeća, pjevanja i komemoracija.

Svjesni kako zabrane ne mogu riješiti problem, biskupi naglašavaju nužnost kvalitetne vjerničke formacije i katehizacije savjesti koje su „pravi odgovor katolika na ‘ne-religioznost’ i ‘paganizam’ prisutan u želji mafijaških moćnika za dominacijom i kontrolom vjerskih slavlja.

Na kraju, biskupi podsjećaju kako Crkva uvijek ostavlja otvorena vrata onima koji se iskreno pokaju, pa tako i mafijašima koji će svoje obraćenje pokazati „stvarnom i javnom promjenom“ načina života.  A da je obraćenje moguće pokazuje primjer bivšeg mafijaškog ubojice Gasparea Spatuzza koji je u zatvoru doživio obraćenje, te je nakon toga počeo surađivati s vlastima.

Nedavni pogreb šefa rimskog mafijaškog klana Vittoria Casamonice, koji je bio prepun kiča i luksuznih detalja, također je izazvao zgražanje javnosti, a nakon toga se Katolička Crkva distancirala od njega.

Tijekom svog pohoda Kalabriji, o mafiji je vrlo oštro progovorio i papa Franjo.

– Kad klanjanje Gospodinu zamijeni klanjanje novcu, otvara se put grijehu, osobnom interesu i podjarmljivanju drugoga. Kad se ne klanja Bogu, Gospodinu, postaje se klanjateljem zla, kakvi su oni koji žive od nepoštena posla i nasilja. Vaša zemlja, koja je tako lijepa, poznaje znakove i posljedice toga grijeha. ‘Ndrangheta’ je to: klanjanje zlu i prijezir prema općemu dobru. Protiv tog se zla treba boriti, treba ga ukloniti! Treba mu reći ne! Crkva, za koju znadem da je silno zauzeta u odgoju savjesti, mora se sve više trošiti kako bi nadvladalo dobro. To od nas traže naša djeca, traže to naši mladi kojima je potrebna nada. Da bi se odgovorilo na te potrebe, vjera može pomoći. Oni pak koji u svom životu slijede taj zli put, kao što su mafijaši, nisu u zajedništvu s Bogom: izopćeni su! – kazao je Papa.

Miodrag  Vojvodić | Bitno.net