spatuzza

Gaspare Spatuzza, bivši mafijaški ubojica koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog priznatih 40 ubojstava, svjedočio je jučer preko video-linka na procesu u Milanu i ponovio zašto još od 2008. surađuje s talijanskim vlastima u borbi protiv dojučerašnjih suradnika.

“Kriv sam za oko 40 ubojstava. Molim za oprost obitelji žrtava”, rekao je Spatuzza i dodao:

“Radili smo strašne stvari”.

Spatuzza je bio dio Cosa Nostre, sicilijanske mafije koja je, tvrde stručnjaci, sve moćnija i moćnija u Italiji. Ranije je svjedočio protiv drugih mafijaških šefova, a sada je bio svjedok tužiteljstva u slučaju protiv Marcella Tutina, optuženog za nekoliko ubojstava u razdoblju od 1992. do 1993. Sam Spatuzza priznao je ubojstvo sicilijanskog svećenika Pina Puglisija 1993., kao i ubojstvo sina jednog od mafijaša koji je tako kažnjen za suradnju s vlastima.

Upitan zašto je odabrao surađivati s tužiteljstvom protiv Cosa Nostre Spatuzza je odgovorio:

“Odlučio sam surađivati s pravdom. Sada kada noću liježem u krevet osjećam se pošteno, jer radim sve što mogu kako bih pomogao zakonu, a sve što mogu učiniti jest prepustiti se u ruke Bogu”.

Već ranije mediji su objavili kako je Spatuzza u zatvoru doživio obraćenje, te je nakon toga počeo surađivati s vlastima.

“Sudjelovao sam u groznim stvarima i imao sam užasno iskustvo. Prodali smo naše duše đavlu. Sada se nastojim osloboditi od zla koje je bilo u meni i započinjem bolni put kajanja i distanciranja od svega onog što sam zastupao nekada”, poručio je nekadašnji mafijaški ubojica.

Rekao je i kako od 2008. prolazi kroz razdoblje “najteže patnje”, kakvu nikada nije iskusio ranije, u borbi sa svojom savješću, ali i kako nikada neće prestati tražiti oprost od svih onih koje je ubio ili im uništio živote.

Njegova priča mučna je potvrda onoga što je papa Franjo govorio o mafiji tijekom svog nedavnog posjeta južnoj talijanskoj regiji Kalabriji.

“Mafija je posljedica grijeha klanjanja novcu – što otvara put zlu. Mafija je upravo to: klanjanje zlu i prijezir općega dobra. To zlo treba pokoriti i udaljiti! Treba mu reći NE! – poručio je tada papa Franjo.

Goran Andrijanić | Bitno.net