Već se prvim pogledom na naslovnu fotografiju može naslutiti kako Melanie Knecht i Trevor Hahn iz Colorada nisu uobičajeni planinari, nego par koji zajedno osvaja vrhunce zahvaljujući njegovim nogama i njezinim očima. Naime, Melanie je rođena sa spinom bifidom pa se kreće u kolicima, a Trevor je prije pet godina oslijepio zbog glaukoma, donosi Aleteia.

Oboje su oduvijek bili veliki zaljubljenici u prirodu. Melanie je čak jednom prilikom planinarila na Uskršnjem otoku, zahvaljujući prijatelju koji ju je nosio u posebnoj nosiljci. Trevor je, pak, otkako je oslijepio dugo sanjario o prijatelju koji će mu na planinarskim izletima praviti društvo i usmjeravati ga.

Melanie i Trevor su se upoznali prošle godine na tečaju za tzv. prilagodljivo vježbanje i uskoro su postali prijatelji. Budući da dijele strast prema prirodi i aktivnostima na otvorenom, odlučili su oformiti jedan poseban duet pa zajedno krenuti u nove avanture.
Od tada zajedno osvajaju vrhunce tako da Trevor nosi Melanie na leđima, a ona ga vodi i usmjerava kroz planinu.

Inače, Melanie je profesionalna pjevačica i “kraljica maštovitih priča”, koja na zabavan način Trevoru opisuje terene i krajolike kojima prolaze. “Trevor predstavlja naše noge, a ja sam oči. Zajedno smo ekipa iz snova”, kaže Melanie. U razgovoru za Good Morning America, Melanie je objasnila kako voli osjećaj slobode kada ostavi svoja kolica u prtljažniku i krene osvajanje planine. Njihov cilj je pokoriti planinu koja je viša od četiri tisuće metara.

Foto: Facebook

Melanie i Trevor uživaju u ovoj neobičnoj suradnji, u kojoj oboje nose jednaku odgovornost. Jer, ako jedno od njih dvoje odustane, onda se i drugi mora zaustaviti. “Divno je što možemo podijeliti našu priču s drugima. Nadamo se da ćemo njome ohrabriti druge ljude na isti potez ili ih samo potaknuti da promijene predrasude o nama. Želimo im pokazati da smo zajedno jači”, kaže Melanie.

Trevor priznaje kako mu nije drago kada ih se naziva “inspiracijom”. “To mi se nikada nije sviđalo. Primjerice, kada sam jednom bio na snowboardanju, jedan čovjek je počeo vikati kako sam ja njegova inspiracija. To ponekad zvuči ponižavajuće. Jer, on to sigurno ne bi rekao osobi koja krči planine, a nije slijepa”, objašnjava Trevor.

Ovaj par bismo, umjesto da ih zovemo “inspiracijom”, svakako mogli zvati “uzorom”. Ipak se svatko od nas u pojedinim životnim situacijama nalazi u ulozi jačega, a ponekad i u ulozi slabijega. Nema čovjeka koji ponekad ne ovisi o tuđoj snazi, pa bismo s radošću i povjerenjem trebali dopustiti drugima da nadopunjuju naše slabosti.

Foto: Facebook

Rašeljka Zemunović | Bitno.net