Nekadašnji igrač američkog nogometa Matt Birk bio je tijekom svoje aktivne karijere istinska sportska zvijezda, ali također jedan od najglasnijih protivnika abortusa u američkom sportu i javnom životu općenito.

Praktični katolik i otac šestoro djece izazvao je dosta ‘prašine’ u američkim medijima kada je 2013. odbio susresti se s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji je organizirao prijem za Birkov klub Baltimore Ravens koji je te godine osvojio prvenstvo. Evo kako je Birk pojasnio svoje bojkotiranje prijema u Bijeloj kući.

“Nisam bio tamo. Gledajte – poštujem instituciju predsjednika, ali prije nekoliko tjedana naš je predsjednik imao govor na kraju koga je rekao ‘Bog blagoslovio Planned Parenthood”. Ta organizacija napravi 300.000 abortusa godišnje. Ja sam katolik, aktivan sam u pro-life pokretu i naprosto to nisam mogao prihvatiti. Ne mogu to podržati na bilo koji način”, rekao je tada Birk. U međuvremenu se Planned Parenthood našao u središtu skandala kada je otkriveno da prodaju organe abortirane djece (više o tome OVDJE).

Sportaš kojeg je magazin Sporting News svojedobno uvrstio među 10 najinteligentijih američkih sportaša bit će jedan od glavnih govornika na redovitom Maršu za život koji će se održati u drugoj polovici siječnja u Washingtonu. Birk se i ranije pojavljivao na okupljanjima pro-life američkog pokreta i tada je objasnio kako je njegovo protivljenje abortusu temeljeno na njegovoj katoličkoj vjeri, ali i očinskom iskustvu.

“Onog trenutka kada sam uzeo svoje dijete u ruke, shvatio sam – život nam je darovan. Možemo ga samo primiti”, rekao je sportaš čija žena volontira u kriznom centru za pomaganje trudnicama.

Birk je inače bio anagažiran i u raspravama o legalizaciji homoseskualnih brakova u državi Maryland (iz koje je njegov zadnji klub Ravens), te Minnesoti (Birk je 10 godina igrao za Minnesota Viking i to je država njegova rođenja).

G. An. | Bitno.net