Neki tvrde da je riječ o nespretnom odabiru riječi, drugi pak da se radi o promišljenoj anti-katoličkoj politici američkog predsjednika. Kako bilo, Barack Obama izazvao je ogorčenje mnogih svojom izjavom iz govora danog u Belfastu po kojoj su za podjele u nestabilnoj regiji krive i – katoličke škole.

Obama je prošli tjedan boravio u Sjevernoj Irskoj, gdje je nazočio sastanku skupine G8 koju čine osam najbogatijih zemalja svijeta. U aktivnostima uoči početka summita posjetio je Belfast i tamo u zgradi gradske vijećnice održao govor pred mladim stanovnicima toga grada. U njemu se pozabavio genezom sukoba između katolika i protestanata, pa je među ostalim rekao:

“Ako grad ostane podijeljen – ako katolici imaju svoje škole i zgrade, a protestanti svoje, ako ne možemo vidjeti sebe u drugome, a strah i gorčina rastu – to također ojačava podjele i slabi suradnju”.

Ova je izjava naišla na žestoku rekaciju, pa ju je Scottish Catholic Observer protumačio kao “alarmantni poziv za okončanje katoličkog odgoja u Sjevernoj Irskoj”, a udruga Američki katolici za vjerske slobode poručila je kako se Obamina “protuvjerska, sekularistička agenda pokazala u sramotnom govoru kada je mladima Sjeverne Irske rekao da su katoličke škole prepreka miru”.

Ipak, bilo je i drugačijih glasova, pa je Bill Donohue iz Katoličke lige za vjerska i građanska prava rekao da većina Obaminih kritičara nisu niti pročitali njegov govor.

“Obama nije nigdje rekao da želi okončati katoličko obrazovanje ili slično. Niti je osuđivao katoličke škole, nego segregaciju”.

Međutim, Liam Gibson, katolik iz sjevernog Belfasta i aktivist u borbi protiv abortusa, rekao je za stranicu LifeSiteNews kako Obamini nepromišljeni komentari nisu uvredljivi samo za katolike, nego za sve one koji su radili na prevladavanju sukoba i postizanju mira u Sjevernoj Irskoj.

“To da američki predsjednik tu dolazi kao naš gost i prebacuje krivicu za političko nasilje iz prošlosti na katoličke škole nevjerojatno je uvredljivo. Možda nije bila njegova namjera reći da će djeca koja budu odgajana u katoličkim školama postati religijsko-političkim fanaticima ili slično, ali upravo je to zapravo i rekao”, poručio je Gibson i podsjetio kako su katoličke škole u Sjevernoj Irskoj rezultat dugotrajne političke borbe za ostvarivanje vjerskih prava.

Kako bilo, Obama, koji je doma već u sukobu sa Katoličkom crkvom zbog svoga inzistiranja da kontraceptivna sredstva postanu dijelom temeljnog zdravstvenog osiguranja i tjera katoličke poslodavce da ih plaćaju, sada je dodatno te već načete odnose pogoršao. Možda će nakon ovoga naučiti lekciju i biti pažljiviji u odabiru onih koji mu pišu govore, posebice kada dolazi u krajeve gdje vjera još uvijek igra važnu ulogu. I to ne ulogu za koju Obama i njegovi tvrde da je ima – uzroka političkih podjela. Nego ulogu stvaranja istinskog mira i jedinstva koju je Obama svojim govorom osporio i izazvao bijes Iraca.

Josip Ravlić