Nakon što je prošli tjedan administracija američkog predsjednika Baracka Obame ponudila novo rješenje u sporu s vjerskim organizacijama oko uvođenja obaveznog zdravstvenog osiguranja koje treba pokrivati i kontraceptivna sredstva, udruge koje su podigle tužbu protiv američke vlade izjavile su kako niti novi prijedlozi iz Washingtona ne štite njihove vjerske slobode.

Podsjetimo, reforme zdravstvenog sustava, popularno nazvane “Obamacare”, predvidjele su da poslodavci moraju plaćati kontraceptivna sredstva za svoje zaposlenice, uključujući i abortivnu “pilulu za dan poslije”, te sterilizaciju. Ta obaveza odnosila se i na karitativne, medicinske i obrazovne institucije u vlasništvu Katoličke crkve i drugih vjerskih skupina, izuzete su bile samo župe. Apsurdna situacija u kojoj bi katoličke institucije trebale svojim zaposlenicama osiguravati kontracepciju i abortivna sredstva izazvala je, naravno, oštru reakciju Američke biskupske konferencije na čelu s kardinalom Timothyjem Dolanom, a Obamin prijedlog opisan je kao udar na vjerske slobode.

„Nikada prije savezna vlada nije tjerala pojedince i organizacije da moraju ići na tržište i kupovati proizvod koji je u suprotnosti s njihovom savješću. U zemlji gdje je slobodno izražavanje vjere među najvažnijima u Povelji prava takve se stvari ne bi smjele događati”, rekao je svojedobno kardinal Dolan.

Sukob između Obame i kršćana traje već dulje od godinu dana, a već oko 40 organizacija u vlasništvu vjerskih skupina podnijele su tužbu zbog predloženog zakona.

Sada je Washington izašao s novim prijedlogom. Prema njemu, poslodavci koji su formalno izuzeti od obaveznog plaćanja kontraceptivnih sredstava sada uključuju i obrazovne i druge institucije u vlasništvu vjerskih organizacije. One neće morati plaćati zaposlenicama izravno kontraceptivna sredstva, nego će to napraviti osiguratelj s kojim imaju ugovor i to iz vlastitih sredstava.

Kardinal Timothy Dolan izjavio je kako u Američkoj biskupskoj konferenciji još moraju proučiti prijedlog prije nego se očituju o njemu. Međutim, neke od drugih vjerskih skupina ili organizacija već su prijedlog iz Washingtona kritizirali, a među njima je i The Beckett Fund, udruga koja pravno zastupa organizacije koje su tužile Obaminu administraciju.

– Ovaj prijedlog ne čini ništa da bi zaštitio vjersku slobodu više milijuna Amerikanaca – rekao je Kyle Duncan iz The Beckett Funda i istaknuo kako kršćani koji su vlasnicima privatnih tvrtki i dalje moraju svojim zaposlenicama plaćati kontraceptivna sredstva koja su u suprotnosti s njihovom vjerom. Među tvrtkama koje The Beckett Fund zastupa ima katoličkih institucija, ali i privatnih tvrtki koje su uglavnom u vlasništvu evanđeoskih protestantskih kršćana koji se posebno bune protiv obaveze plaćanja  abortivne „pilule za dan poslije”.

Komentator The Washington Posta Michael Gerson napisao je oštru kritiku Obamina prijedloga u kojem tvrdi kako predsjednik „pokušava prevariti katolike”.

“Aranžman za karitativne organizacije, katolička veleučilišta i ostale organizacije potpuno je isti kao i prije. Sada ove institucije ne plaćaju izravno kontracepciju, ali su obvezne pronaći osiguravatelja koji to radi. To je igra zavaravanja koja koristi samo onima koji žele prevariti sebe”, napisao je Gerson.

G. A. | Bitno.net