Njemački novinar Peter Seewald, koji je prije dvije godine objavio knjigu razgovora sa Benediktom XVI. pod nazivom Svjetlo svijeta, napisao je kako je Papa već dugo vremena bio potišten, te kako je prilikom njihova zadnjeg susreta u Vatikanu izgledao jako umorno. Seewald priprema novu knjigu o Benediktu XVI. zbog čega se u zadnjih godinu dana nekoliko puta susreo s njim.

Njihov zadnji susret dogodio se prije dva i pol mjeseca u Vatikanu i o tome je Seewald sada napisao članak za njemački tjednik Focus. Seewald je upitao Papu što Crkva može još očekivati od njegova pontifikata, a Benedikt XVI. je odgovorio: „Od mene više ne treba puno očekivati. Star sam čovjek i nemam više snage. Mislim da sam već dosta napravio“.

[facebook] Želiš primati prave informacije? Klikni like![/facebook]

U Focusovom članku njemački je publicist napisao i kako nikada nije vidio Papu tako “slabog i potištenog“. U razgovoru o triologiji „Isus iz Nazareta” Papa je Seewaldu rekao kako je cijeli projekt dovršio sa velikim naporima, te da je „Djetinjstvo Isusovo” vjerojatno njegova posljednja knjiga. Nešto ranije, u kolovozu prošle godine Seewald se također susreo sa Papom, u papinskoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo.U to vrijeme Benedikt XVI., napisao je novinar, izgledao je puno bolje. Tada se još govorilo o skandalu „Vatileaks“ , a kako je Seewald napisao, cijela afera je za Svetog Oca sigurno bila jako neugodno iskustvo, ali nije ostavila nikakve dublje posljedice na njega. Novinar zaključuje kako „Vatileaks“ sigurno nije kasnije imao nikakvog utjecaja na odluku o odlasku.

„Nisam zbog svega toga upao u sumnje niti žalost. Jednostavno je to za mene bilo nerazumljivo. Nisu mi bili jasni motivi, nisam razumio tu psihologiju“, rekao je tada Papa govoreći o svome sobaru Paolu Gabrieleu koji je uhićen i osuđen zbog davanja povjerljivih papinskih dokumenata medijima. „Za Papu je bilo iznimno važno da cijela afera Vatilekas bude razriješena poštenim suđenjem i da on nije morao preuzimati stvar u svoje ruke“, napisao je Seewald.

G. A. | Bitno.net