Visoki upravni sud odlučio je da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita, pa će se ona smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine Visoki upravni sud je naredio privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj nakon što je predan zahtjev za ocjenom zakonitosti odluke.

Udruge roditelja odgojitelja izrazili su nezadovoljstvo današnjom odlukom te najavili da će protiv nje tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda.

Odluku je komentirala i izvršne direktorice udruge U ime obitelji Željka Markić: „Visoki upravni sud nije obavi svoj posao i nije osigurao zakonsku zaštitu 5800 obitelji i 20 000 djece u Gradu Zagrebu. Razočarani smo ovom odlukom. Sud nije uzeo u obzir jasne argumente koje smo podnijeli i o učinkovitosti mjere i o nedostatnim kompenzacijskim mjerama. Mi smo u podnesku dokazali da je Gradu Zagrebu nedostajali 3300 mjesta u vrtićima i to bez djece roditelja odgojitelja koji imaju po prilici 7000 djece vrtićke dobi“, kazala je Markić.

Bitno.net je nakon najava zagrebačkih gradskih vlasti o ukidanju mjere roditelj odgojitelj donio svjedočanstva nekoliko obitelji koje su se odlučile uključiti u ovu mjeru koja možete pročitati ovdje.