Izaslanstvo njemačkih biskupa očekuje se ovog petka u Rimu na razgovorima s Vatikanom o njemačkom Sinodalnom putu, prenosi CNA.

Iako precizan dnevni red nije objavljen, susret će se vjerojatno usredotočiti na planove za uspostavljanje stalnog sinodalnog vijeća koje bi nadziralo rad Crkve u Njemačkoj.

Navodeći nekoliko točaka zabrinutosti, Vatikan je u pismu od 16. veljače podsjetio Nijemce da ih Sveta Stolica nije ovlastila da uspostave takvo vijeće.

Obraćajući se predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, biskupu Georgu Bätzingu, vatikanski dužnosnici poručili su da “ni Sinodalni put, niti bilo koje tijelo koje je on osnovao, niti bilo koja biskupska konferencija, nema nadležnost za osnivanje ‘sinodalnog vijeća’ na nacionalnoj, biskupijskoj ili župnoj razini”.

Komentirajući nadolazeći sastanak u Rimu biskup Aachena, Helmut Dieser, za KNA je kazao kako ima dojam “da nas u Rimu ne razumiju kako treba”.

Izrazivši napredak u napredak odnosa, Dieser je kritizirao Vatikan primijetivši da su na sastanak pozvali biskupe, ali ne laike. Biskup Aachena kazao je da to “nije stil vodstva koji pokušavamo uspostaviti u Njemačkoj”.

Planirano sinodalno vijeće predviđa ujednačeno popunjavanje biskupima, svećenicima i laicima i trebalo bi se kao savjetničko i upravljačko tijelo uglavnom baviti procesima u Crkvi i društvu.

Kritike na račun osnivanja sinodalnog vijeća čule su se i iz Njemačke. Jedan od najglasnijih kritičara bio je kardinal Walter Kasper koji je u siječnju kazao kako bi osnivanje sinodalnog vijeća predstavljalo „intervenciju u sakramentalnu strukturu i ograničilo ili čak potkopalo upravljačke ovlasti biskupa“.

“Ono bi imalo veće ovlasti nego biskupska konferencija, koja je sukladno sadašnjem kodeksu kanonskog prava s nekim iznimkama savjetničko tijelo”, kazao je kardinal.

Kasper je istaknuo da mu nije jasno “kako se ređenjem može preuzeti dužnost, a onda se odreći izvršenja obveza koje uglavnom pripadaju uz tu dužnost koju se ređenjem javno preuzelo”.