Biskup Regensburga Rudolf Voderholzer kritizirao je svoju subraću iz Njemačke biskupske konferencije koji ‘rodnu teoriju’ nastoje prikazati kao kompatibilnu s katoličkim vjerovanjem, te rekao kako je ona svojim temeljnim tezama u suprotnosti s kršćanskom antropologijom i razumijevanjem čovjeka kao Božjeg stvorenja.

Voderholzer, nekadašnji profesor moralne teologije na Sveučilištu u Trieru koji je za biskupa zaređen 2012., učinio je to u svojoj homiliji krajem listopada. Sadržaj te homilije sada je preveden na engleski, a o njezinim jakim porukama pisala je američka stranica National Catholic Register, s koje i mi prenosimo najzanimljivije naglaske.

Homilija izrečena na dan sv. Wolfganga, nekadašnjeg biskupa Regensburga, bila je reakcija na brošuru koju je nedavno izdala Njemačka biskupska konferencija i u kojoj se o rodnoj teoriji progovara pozitivno.

“U toj brošuri rodna se teorija prikazuje kao kompatibilna s katoličkom vjerom, za razliku od ‘ekstremnog oblika’ dženderizma, i u njoj se tvrdi kako je upravo to katoličko gledište na taj problem”, rekao je biskup koji je dodao kako on nije konzultiran prilikom formiranja sadržaja brošure, iako je objavljena u ime svih biskupa, dakle i u njegovo.

“Moje je mišljenje da je takvo nešto potpuno nemoguće. Ne postoji takvo nešto kao što je ‘gender light’. Koncept rodne teorije otvara prostor za zauzimanje pozicija koje su potpuno nespojive s kršćanskom vjerom”, poručio je Voderholzer.

Biskup je istakao tri načelna prigovora sadržaju brošure.

Prvi je da propušta spomenuti temeljnu suprotstavljenost rodnih teorija i kršćanske vjere u Božje stvaranje, drugi je da suprotstavljenost koja se nalazi u temeljnim postavkama takvih teorija brošura netočno pripisuje samo nekim njezinim ‘ekstremnim ideologizacijama’ i treći je kako brošura ne spominje sve crkvene dokumente koji su rodne teorije i dženderizam jasno osudili.

Bishop Voderholzer napomenuo je kako kod rodnih teorija i rasprava koje su izazvali nije riječ o ravnopravnosti spolova, koju on potpuno podržava, nego o nečemu sasvim drugom:

“Teoretičari roda koriste pitanja ravnopravnosti kako bi promovirali u društvu ideju o čovjeku koja ide daleko iznad specifične brige o ravnopravnosti i, paradoksalno, dovodi do uništavanja upravo onoga što bi trebalo biti zaštićeno, dakle intrizične vrijednosti muške i ženske egzistencije. Rodna teorija implicira negiranje naravi muškarca i žene i time i samu vjeru u Boga, kao dobrog stvoritelja”.

Kako je naglasio, glavna pogreška rodnih teorija jest razlikovanje biološkog spola i roda, u ekstremnim slučajevima njihovo potpuno razdvajanje. To je temelj pogrešnog pristupa rodnih teorija i razlog zašto one ne mogu biti prihvaćene s kršćanskog stajališta. Opisao ih je kao ‘trojanskog konja’ koje bi u kršćansku antropologiju unijele koncepte koji su za kršćane neprihvatljivi. Ili kako je pojasnio biskup:

“Bit muškarca i žene nalazi se u njihovu potencijalu da postanu otac ili majka. To nisu uloge koje se mogu tek tako mijenjati, nego darovi od Stvoritelja i zapravo, pozivi. Potencijal za majčinstvo vidljiv je kod žene u njezinoj psihologiji, njezinu tjelesnu ustroju, načinu na koji funkcionira njezin organizam. I to ostaje istinom čak i kada živi sama, nema djece ili je odlučila posvetiti život redovništvu… Tražiti od čovjeka da ‘odabire svoj rod’, umjesto da živi istinu spola koji mu je dan na rođenju nije samo ekstremno nego i besmisleno.”

Pri tome je dodao kako Crkva mora prihvatiti i pomoći onima koj imaju problema s prihvaćanjem vlastitog spola, svoje muževnosti ili ženstvenosti (misleći na ‘transseksualne’ osobe). Ali, ta pomoć ne može doći kroz ‘operacije spola’ nego ljudskom i pastoralnom skrbi. Crkva čovjeku može pomoći samo u okvirima njegove prirode, a ne protiv nje.

Svoju homiliju biskup je završio navođenjem čitavog niza dokumenata i citata papa i biskupa koji su se izjasnili protiv rodne teorije, a koje brošura uopće ne spominje.

Među tim istupima je onaj pape Franje tijekom ad limina posjeta biskupa iz Portorika u lipnju ove godine kada je oštro osudio rodnu ideologiju, ili onaj pape Benedikta XVI. iz prosinca 2012. kada je učinio to isto. Pozvao se i na završni dokument Sinode o obitelji koji spominje “rodnu ideologiju” kao “kulturološki izazov za obitelj” pred kojim je potrebno istaknuti kršćansko poimanje “razlike između spolova koja u sebi nosi sliku Božju”.

Naposljetku, biskup Regensburga naveo je i druge njemačke biskupe koji po tom pitanju razmišljaju kao on: Ludwig Schick, nadbiskup Bamberga, ili Heinz Algermissen, biskup Fulde.

Istup biskupa jedne od najvažnijih dijeceza u Njemačkoj šalje vrlo važni poruku: Njemačka biskupska konferencija daleko je od jednoobraznosti i glasovi u njoj koji se suprotstavljaju ‘liberalizaciji’ (čijim je simbolom njezin čelnik kardinal Reinhard Marx) i dalje su utjecajni i snažni.

Više o opasnostima rodne ideologije možete saznati OVDJE i OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net