Valja zaštititi pravo na život, to osnovno ljudsko pravo koje je temelj svih drugih pravâ – istaknuo je nadbiskup Philadelphije msgr. Charles Chaput, u članku objavljenom na službenoj web stranici mjesne Crkve („Catholic Philly“). U svojemu je razmišljanju nadbiskup spomenuo slučaj Planned Parenthooda, lanca sjevernoameričkih klinika u kojima se promiče pobačaj, koji je u središtu oštre polemike, nakon što je jedna nacionalna udruga objavila video snimku, kojom je otkrila ilegalno prakticiranje pobačaja i trgovinu s dijelovima ljudskih fetusa, koji se provode u tim klinikama.

Namjerno ubojstvo nedužnoga života posebno je zao čin koji se ne može opravdati ni na koji način – napisao je nadbiskup Chaput te spomenuo pastoralno pismo koje su biskupi Sjedinjenih Država napisali 1998. godine, naslovljeno „Živjeti Evanđelje života“. U njemu su biskupi istaknuli da ako se život ne štiti i ne brani u njegovim najosjetljivijim razdobljima, postaje sumnjivo svako pozivanje na pravednost na drugim područjima, koja se odnose na one najsiromašnije i najzapostavljenije u društvu. Svaki izravni napad na nedužni ljudski život, kao što su pobačaj i eutanazija, izravno je i otvoreno kršenje najvažnijega ljudskog prava, prava na život – istaknuto je u pastoralnom pismu.

Napominjući potom da je video snimka o spomenutom lancu klinikâ „ništa drugo nego odurna“, a njihov sustav trgovine fetusima „užasan i surov“, philadelphijski je nadbiskup potaknuo sve kršćane da se ne štede u promicanju pravednosti i milosrđa u zemlji. Članak je nadbiskup Chaput završio riječima Rubena Navarettea, poznatoga američkog zagovaratelja prava na izbor, „pro-choice“ pokreta, koji je u jednom nedavno objavljenom članku naveo riječi svoje supruge, koja je pak predstavnica „pro-life“ pokretâ, odnosno zauzima se za poštivanje i zaštitu vrijednosti ljudskoga života od začeća do naravne smrti: „Riječ je o djeci koju se ubija. Milijunima djece. I valja ih zaštititi. To je ono što čini čovjek: štiti djecu, svoju i tuđu. To znači biti čovjek“.

Radio Vatikan