Foto: Elvir Tabaković

Nekoliko australskih biskupa izjavilo je kako podržavaju inicijativu za vraćanjem zapovjednog nemrsa petkom za katoličke vjernike, nakon što su takvu istu odluku prije dvije godine donijeli biskupi Engleske i Walesa.

Skoro 30 godina nakon što je Australska biskupska konferencija odlučila kako nemrs petkom tijekom godine nije obvezatan, sada biskupi u toj zemlji razmišljaju o vraćanju zapovijednog uzdržavanja od mesa na taj dan. Istu takvu odluku donijeli su 2011. biskupi u Engleskoj i Walesu.

Pravila o obvezatnim pokorničkim činima na petak, definirana i Zakonikom kanonskog prava, “omekšana” su 1985. u te tri zemlje engleskog govornog područja – Engleskoj, Walesu i Australiji. Nacionalne biskupske konferencije proglasile su tada da vjernici ne moraju obavezatno nemrsiti, nego mogu učiniti neki drugi pokornički čin – intenzivniju molitvu, čin milosrđa, odricanje od alkohola, cigareta i zabave ili nešto slično. Istu odluku biskupi SAD-a donijeli su još 1966.

Sada, međutim, pomoćni biskup Melbournea Peter Elliot tvrdi kako je ta odluka bila “velika pastoralna i duhovna pogreška”.

“Razumijem zašto se to dogodilo, jer je bilo takvo ozračje u toj eri, ali propustili smo uzeti u obzir manjkavosti ljudske psihologije. Dopustiti ljudima da odaberu sami neku drugu vrstu pokore bilo je nerealno i idealistički. Sada imamo situaciju u kojoj katolici potpuno zanemaruju svoje obveze na petak koji je pokornički dan”, pojasnio je Elliot za Catholic Herald.

On i biskupi smatraju da bi ponovno uvođenje zapovjednog nemrsa bilo jako korisno i donijelo bi duhovne plodove, koji su već vidljivi u Engleskoj i Walesu. Pri tome, vjernicima treba pojasniti takvu odluku kako bi shvatili da nije riječ o nekakvim “novim ograničenjima”, nego vraćanju izvornom katoličkom identitetu i shvaćanju petka kao pokorničkog dana.

Obvezatnii nemrs na petke tijekom godine bila je univerzalna praksa za cijelu Katoličku Crkvu. Papa Pavao VI. je 1966. izdao apostolsku konstituciju o pokori i postu Paenitemini i tim su dokumentom nacionalne biskupske konferencije ovlaštene da same odrede pravila o postu na način koje one smatraju najdjelotvornijim. Puno biskupskih konferencija tada je odlučilo da petak kao pokornički dan može biti obilježen i nekim drugim pokorničkim činom osim uzdržavanjem od mesa.

Na području Hrvatske biskupske konferencije nemrs petkom također nije zapovjedan, osim u korizmeno vrijeme i na Veliki Petak kada katolici poste i uzdržavaju se od mesa. O tome više ovdje.

G. An. | Bitno.net