John i Ann Betar, inače članovi Antiohijske Pravoslavne Crkve iz Brigdeporta, 2013. godine primili su odlikovanje bračne organizacije Worldwide Marriage Encounter za najdugovječniji brak, a njihovu životnu priču prenijeli su mnogi svjetski mediji.

Govoreći o tajni dugovječnosti njihova braka John je naglasio kako to nije nimalo jednostavno, te da sve ovisi o razgovoru i spremnosti na kompromis.

– Učiš prihvatiti drugoga i njegov način života, dogovore, nesuglasice – razmimoilaženja oko djece i njihova podizanja… Ključno je uvijek se složiti sa ženom! – kaže uz smiješak najstariji suprug na svijetu.

John i Ann vrlo rano su napustili svoje obiteljske domove i započeli bračnu avanturu. Njemu je bilo 21, a njoj 17 godina. Njihove obitelji nisu s oduševljenjem dočekale njihovu odluku.

– Svi su bili van sebe, a teta moje žene tješila je mojega punca govoreći mu da se ne brini jer brak ionako neće potrajati – prisjeća se John koji je svoju suprugu osvojio zahvaljujući  – autu! Upoznali su se kada je John, poput pravog džentlmena, u svojem Fordu Roadsteru odvezao Ann u školu.Eto zašto se udala za mene – našalio se John.

Vjenčali su se 1932. Godine i zajedno proživjeli teška vremena i velike promjene.  Bračni par Betar danas živi u Fairfieldu (Connecticut), okružen sa njihovo petero djece, četranestero  unučadi i šesnaestero praunučadi. Nažalost, dvoje njihove djece umrlo je od raka.

– Sretni smo što smo doživjeli da vidimo sve njih. To je jedan od najvećih blagoslova na svijetu – vidjeti svoje praunuke, vidjeti svoje unuke kako postaju odrasli ljudi – kaže Ann.

Za njihovu 82-godišnju kćer Renee tajna ljubavi njezinih roditelja proizlazi iz njihove spremnosti prihvaćanja onoga što im život donosi.

– Oni pripadaju generaciji u kojoj je postojalo veliko međusobno poštovanje i briga – smatra Renee.

A svima koji se pripremaju za brak John je poručio:

– Slažite se. Budite spremni na kompromis. Živite u skladu s mogućnostima i budite zadovoljni! I dopustite ženi da bude šef!

M.V.|Bitno.net