Sijači smrti ne mogu ubiti naš duh suživota – izjavio je nadbiskup Abuje John Onayekan govoreći o božićnim atentatima na kršćanske crkve u Nigeriji, u kojima je izginulo četrdeset osoba, a nekoliko desetina ih je ranjeno. Odmah nakon atentata nigerijska je vlada najavila da će na početku 2012.godine sazvati sastanak na vrhu o nacionalnoj sigurnosti. Nigerijski predsjednik Jonathan osudio je napade na crkve a i svekolika međunarodna zajednica. O reakcijama kršćanske zajednice na lančano nasilje, za koje je odgovorna islamska fundamentalistička skupina ‘Boko Haram’, u telefonskom razgovoru s našim novinarom govorio je nadbiskup Abuje dok je obilazio crkvu svete Terezije u Madalli, poprištu najkrvavijeg napada.

U kršćanskoj zajednici neki su se pomirili sa sudbinom, većina uopće još ne shvaća što se dogodilo, a mladi su vrlo ogorčeni i ljuti. Nastojimo ih umiriti, ali smo jasno rekli vladi kako je jedini način da se stiša njihov bijes, jer su ostali bez braće i prijatelja, uvjeriti mlade da budu na visini situacije te da se otkriju i unište legla terorističkih skupina u području. Tek smo završili razgovor s ministrom unutarnjih poslova koji je došao pohoditi napadnute crkve. Mladi su ga pitali: Možete li nas braniti ili se svatko ima zauzeti za obranu sebe i svoje obitelji – kazao je nadbiskup.
Na upit o pozivu na mir i suživot s muslimanima, nadbiskup je uzvratio da uvijek pozivaju na miran suživot dodajući da i Katolička crkva i krajevna biskupska konferencija uvijek promiču miroljubivi suživot. Uvijek potičemo na sklad i uzajamno poštivanje između kršćana i muslimana. Moramo ustrajati u nadi da, usprkos prizorima poput ovoga, ipak vrijedi nastaviti put dijaloga i pomirbe. Velika većina Nigerijaca – muslimana i kršćana – želi zajedno i u miru živjeti. Među žrtvama ovoga atentata bilo je i muslimana. Zajedno smo išli u bolnicu posjetiti ranjenike. Razgovarao sam i molio s dvije muslimanske osobe; oni nisu bili u crkvi nego su prolazili ulicom. Moramo ozbiljno shvatiti dijalog i promicanje suživota – ustvrdio je nadbiskup.

Na upit kako je na tragediju reagirala Crkva u Nigeriji, rekao je da mu na um dolaze Isusove riječi kako se ne treba bojati onih koji ubijaju tijelo a ne mogu ubiti duh. Ne trebamo se bojati tih osoba. Ne smijemo dopustiti da ubiju naš duh, duh suživota, zajedništva i uzajamnog poštivanja. Postoji velika opasnost da atentati prouzroče napetost i mržnju između kršćana i muslimana, a to bi bila najveća tragedija. Veliku smo utjehu dobili od riječi Svetoga Oca koji je molio za naš narod. Nadamo se da ćemo s Papinom molitvom i potporom katoličke zajednice pronaći put mira – zaključio je nadbiskup Onayekan. (rv/bitno.net)