Gerhard_Muller

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, oglasio se povodom pisma koji su četvorica kardinala napisala Papi, tražeći od njega pojašnjenje oko nekih dijelova pobudnice Amoris Laetitia i rekao kako se njegov dikasterij neće miješati u cijelu situaciju, osim ako to Papa ne bude izravno tražio od njega.

Kardinal je u razgovoru za austrijsku katoličku agenciju Kathpress progovorio o raspravama koje su nastale nakon što su kardinali poslali Svetom Ocu pet dubia i rekao kako Kongregacija može djelovati samo u okvirima ovlasti koje joj daje Papa. Kako je pojasnio, dikasterij koji vodi ne može “sudjelovati u raspravi mišljenja”, to nije njegov posao.

Müller je dodao kako je pismo adresirano na Papu osobno. Ako, međutim, on od Kongregacije zatraži da ona odgovori na njega, to će se i dogoditi.

Kardinal je pozvao i na smirivanje rasprava oko pobudnice i dodao kako je važno da sudionici u njoj “ostanu objektivni, ne doprinose polarizacijama ili da ih čak stvaraju”.

Kako piše Kathpress, kardinal se nije želio izravno izjašnjavati oko dvojbi koje potpisnici pisma imaju glede pričešćivanja za katolike koji su u “drugom braku”. Ono što je, međutim, ponovio jest da su dokumenti kojima se Crkva izjasnila o tom pitanju i dalje na snazi. Riječ je o pismu koje je Kongregacija za nauk vjere, u to vrijeme pod vodstvom kardinala Josepha Ratzingera, uputila 1994. biskupima, ponavljajući ono što je sv. Ivan Pavao II. iznio u pobudnici Familiaris Consortio o tom pitanju: katolici koji su u “drugom braku” mogu primati pričest samo ako žive “kao brat i sestra”, dakle suzdržavaju se od spolnih odnosa.

Nerazrješivost braka mora biti “čvrsti temelj svake pastoralne pratnje vjernika”, rekao je kardinal.

Nijemac je ponovio i kako u Vatikanu nema nikakve “borbe za premoć” te da je riječ o površnim medijskim interpretacijama.

Njegove nove izjave na tragu su onoga što je tijekom nedavna posjeta Zagrebu odgovorio našem portalu na pitanje o nedoumicama oko Amoris Laetitije.

“Sveta pričest može biti samo cilj procesa punog povratka tih ljudi u Crkvu, a ne njegov početak. Svaki sakrament ima svoju unutarnju uvjetovanost koja je poznata i nitko od nas nema tu vlast svojevoljno odlučivati tko od tih osoba može, a tko ne može pristupiti pričesti… Tako je i s drugim sakramentima. Moramo biti u odgovarajućem stanju milosti. Svatko može pasti i sagriješiti i zato je ustanovljen sakrament pomirenja. I tako je moguće na tom putu pokore izbjegavati smrtni grijeh. To je stajalište Crkve, ja drugoga ne poznajem.”

Na koncu dodajmo kako je španjolska agencija Religión Confidencial objavila korekciju nedavne izjave o. Via Pinta, dekana Rimske rote. Agencija je objavila, a potom su je prenijeli brojni mediji, da je Pinto izjavio kako papa Franjo može oduzeti kardinalsku dužnost četvorici kardinala koji su potpisali pismo.

Sada agencija poručuje kako je agencija pogrešno prenijela riječi dekana te da je on rekao kako Papa neće to učiniti jer nije papa iz vremena kada se takvo nešto (oduzimanje kardinalske dužnosti kao kazna) moglo učiniti. Novinari agencije priznali su kako su potpuno pogrešno prenijeli riječi o. Pinta iz razgovora koji je vođen na talijanskom.

Goran Andrijanić | Bitno.net