Moskovski patrijarh Kiril izjavio je prilikom sastanka s mladim predstavnicima ruske javnosti kako bi “izbjegavanje dijaloga s Katoličkom Crkvom u ovom trenutku bilo pogrešno”, prenosi Pravmir.com, stranica s dnevnim novostima iz svijeta Pravoslavne Crkve.

“Branimo iste vrijednosti u javnom i privatnom životu. Trebamo ostvariti takvu suradnju naspram nekršćanskog svijeta koja bi nam omogućila umnožavanje naših snaga”, rekao je patrijarh navodeći kao primjer “zajedničku poziciju oko situacije na Bliskom istoku”.

Prelat Ruske pravoslavne Crkve istaknuo je kako se boji da će protjerivanje i pokolj kršćana dovesti do dodatne radikalizacije muslimana.

Također je upozorio kako kršćani postaju manjina u svijetu u kojem svaki sat jedan kršćanin umre zbog svojih uvjerenja, kao rezultat ozbiljnih sukoba u Pakistanu, Aziji i Africi. Pritom se osvrnuo i na problem Zapada gdje “Crkva i religija bivaju izbačeni iz javnog života pod utjecajem vladajućih liberalnih doktrina”.

Premda je tijekom razgovora nekoliko puta pozvao na suradnju s “najvećom kršćanskom Crkvom” koja bi mogla pomoći u zaštiti i obnovi kršćanstva, ipak je istaknuo kako ta suradnja ne može ukinuti prisutne teološke razlike.

Vodeći čovjek Ruske pravoslavne Crkve, patrijarh Kiril, naglasio je kako će se stvari teško promijeniti čak i u slučaju dogovora između teologa i prevladavanje teoloških razlika, stoga što bi takav dogovor trebao biti prihvaćen od strane svih pravoslavnih kršćana, što nije vjerojatno.

Tino Krvavica, Pravmir.com | Bitno.net