O stanju u Meksiku i skorom posjetu pape Benedikta XVI. meksičkoj državi Guanajuato u razgovoru s novinarom Radio Vatikana govorio je meksički veleposlanik pri Svetoj Stolici Hector Altamirano.

Meksiko

Premda će Sveti Otac posjetiti samo jednu državu u Meksiku, oduševljenje se radi Papina posjeta proširilo cijelim Meksikom, kazao je veleposlanik dodajući da je Meksiko, prema posljednjim podacima, katolička zemlja, naime više od 83% stanovnika priznaje se katolicima.
Na novinarovu primjedbu kako neki pišu da će Papin posjet utjecati na raspravu o izmjeni Ustava o vjerskoj slobodi, rekao je da je neutemeljeno takvo promišljanje. Ima osoba koje sumnjaju u sve i slijedom toga zaključuju, a njihovi se zaključci temelje jedino na njihovoj sumnji – ustvrdio je veleposlanik.
Govoreći pak o stanju u Meksiku, rekao je da se globalna gospodarska kriza osjeća i u Meksiku, te da je poraslo i nasilje kao i potrošnja droge jer su Sjedinjenje Američke Države na granici podigle čeličnu pregradu dugu tri tisuće kilometara. Pojačane granične mjere onemogućuju prijelaz na tlo Sjedinjenih Država, stoga se droga zadržava u Meksiku i zahvaća sve veći broj njegovih stanovnika. Osim toga, nasilje je poraslo i zbog navale emigranata iz Srednje Amerike koji ostaju u Meksiku jer ne mogu ući u Sjedinjene Države; iz tih je dakle razloga poraslo nasilje, nezaposlenost i, naravno, proizvodnja i potrošnja droge – ustvrdio je veleposlanik.
Govoreći o Papinu skorom posjetu, rekao je kako valja istaknuti dobre odnose Meksika i Svete Stolice. Blaženi je papa Ivan Pavao II. pet puta posjetio Meksiko, dva puta kad još nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi sa Svetom Stolicom, a uspostavljeni su tek 1992. godine. Mislim da će posjet pape Benedikta XVI. pružiti prigodu za ozbiljno i duboko vjersko, sociološko i kulturološko promišljanje. Ove ćemo godine slaviti i dvadesetu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom – zaključio je meksički veleposlanik. (rv/bitno.net)