Mnogo je toga poznato o životu svetog Ivana Don Bosca, ali malo se zna da je bio meta dva pokušaja atentata koja su navodno organizirali masoni.

Zapisi o ta dva događaja mogu se pronaći u knjizi “Biografski memoari Don Bosca”, a godine 1980. prepričani su i u Salezijanskom biltenu, službenom salezijanskom listu, prenosi CNA.

Prema tim izvještajima, bivši Boscov učenik Alessandro Dasso došao je krajem lipnja 1880. tražeći da razgovara sa svećenikom.

“Oči su mu bile pune tjeskobe”, navodi se u izvještaju. “Don Bosco ga je primio sa svojom uobičajenom ljubaznošću”, ali suočen sa “sve većom uzrujanošću” mladog čovjeka, utemeljitelj salezijanaca ga je upitao: “Što želiš od mene? Govori! Znaš da te Don Bosco voli.”

Na te riječi Dasso je pao na koljena, briznuo u plač i svećeniku otkrio istinu.

Prema priči, mladić je bio član masonske organizacije koja je željela ubiti Don Bosca. Izvučena su imena dvanaest muškaraca i oni su trebali izvršiti naredbu.

Dasso je rekao utemeljitelju salezijanaca da je on određen da bude prvi, ali unatoč tome što je bio uvjeren da je otkrivanje tajne značilo smrt za njega, rekao je Don Boscu da ga nikada ne bi mogao ubiti. Nakon priznanja, mladić je oružje koje je skrivao bacio na pod.

Unatoč Boscovim pokušajima da ga utješi, mladić je brzo napustio kuću. Dasso si je 23. lipnja pokušao oduzeti život bacivši se u rijeku Po, ali su ga policajci spasili.

Nešto kasnije, Bosco mu je pomogao da pobjegne iz Italije i živio je skriven “do kraja svojih dana”, prema salezijanskom izvještaju.

Nekoliko mjeseci nakon toga, u prosincu 1880., drugi je mladić došao u posjet.

“Zlokoban” sjaj u mladićevim očima izazvao je nepovjerenje u svetog svećenika, kaže priča. Mladić se predstavio kao ugledan i moćan čovjek, ali dok je govorio, “maleni pištolj mu je iz džepa iskliznuo na sofu.”

Bosco je neopazice stavio ruku na oružje i polako ga smjestio u svoj džep. Mladić je pokušao pronaći pištolj u vlastitom džepu, ali bezuspješno, što ga je začudilo.

“Što tražite, gospodine?” – navodno ga je mirno upitao Bosco. Zbunjeni mladić je odgovorio: “Imao sam nešto ovdje u džepu… Ali gdje je nestalo?”

Prema priči, Don Bosco se zaputio prema vratima, stavio lijevu ruku na kvaku, uperio pištolj u mladića i, bez ljutnje, rekao: “Ovo ste tražili, zar ne?” Zločinac je zatim pokušao zgrabiti svoj revolver. No don Bosco mu se obratio snažnim glasom: “Hajde, odmah odlazi odavde! I neka ti se Bog smiluje!’”

Tada je otvorio vrata i zamolio svoje sudrugove da otprate čovjeka do izlaza. Ubojica je oklijevao, ali mu je don Bosco rekao: “Izlazi i ne vraćaj se!” Mladić koji je htio ubiti svećenika morao je otići zajedno s ostalim sudionicima u isplaniranom zločinu koji su ga čekali vani u kočiji.