Lech Walesa, nekadašnji vođa legendarnog sindikalnog pokreta Solidarnost, nedavno je izazvao velike reakcije u Poljskoj i svijetu svojom kritikom gay političara, a sada je pojasnio u razgovoru za tjednik Wprost svoje izjave i rekao kako je njima htio naglasiti kako “manjina ne može nametati svoje poglede većini”.

Podsjetimo, Walesa je rekao kako “homoseksualci u nacionalnom parlamentu trebaju sjediti u zadnjim klupama ili za zidom”. Izjavu koja je zazvučala doista diskriminatorski kasnije je pojasnio i rekao kako mu nije bila namjera nikoga vrijeđati nego ukazati na situaciju u kojoj “homoseksualna manjina pokušava nametnuti svoja stajališta”. Homoseksualci su, rekao je, manjina u društvu, pa u skladu s načelima demokracije, ne mogu biti ništa drugo niti u parlamentu i to je bit njegove izjave za koju se složio da je “malo nespretna”.

– Ne zavirujem nikome u krevet, ne zanima me to. Imam prijatelje koji su homoseksualci, ali o njihovoj seksualnosti ne razgovaramo jer za mene, čovjeka staroga kova, to su intimne stvari. Osobna stvar koju ne treba stavljati na zastave, a posebno ne od nje stvarati političku kvalitetu za zastupnike u parlamentu. O kvaliteti zastupnika trebaju svjedočiti njegova umijeću u stvaranju novih zakona, a ne njegova seksualna opredjeljenja – rekao je prvi predsjednik Treće poljske republike u razgovoru za lijevi tjednik Wprost.

Walesa se oglasio u jeku rasprava koje trenutačno traju u Poljskoj o legalizaciji civilnog partnerstva. U parlamentu se nedavno glasalo o više zakonskih prijedloga o tome i niti jedan nije usvojen, a prava seksualnih manjina postala su “tema broj 1” u javnosti. U cijeloj toj raspravi puno se medijskog prostora dalo stajalištima gay zastupnika Roberta Biedrona i transseksualke Anne Grodzke (oboje iz stranke Ruch Palikota), a Walesa kaže kako je reagirao na to.

– Htio sam u ime zdravog razuma iznova ukazati na očite kriterije koji se trebaju koristiti u zauzimanju i oglašavanju političkih stavova. Tako da šutljiva većina ne bi trebala biti pod pritiskom propagande manjina. A to se danas događa. Ponekad mi se čini da niti o čemu ne pričamo osim o tome tko sa kim spava i kakva bi prava trebao imati zbog toga – rekao je vođa Solidarnosti i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like![/facebook]

Walesa je u razgovoru dao i svoje mišljenje o raspravi o civilnim partnerstvima (kako homoseksualnim, tako i heteroseksualnim).

– Kao katolik i vjerni sin Crkve uvijek ću braniti prava tradicionalno poimane obitelji. Naravno da ne treba oduzimati prava onima koji ne žele ući u brak, ali oni ne mogu ući u tradicionalnu definiciju obitelji ili tražiti da se ona izmijeni zbog njih – poručio je Walesa i komentirao žestoke reakcije na njegove izjave:

– Cijeli život sam se borio protiv cenzure i ne pristajem na nju. Pozivam sve da slobodno izražavaju svoje stavove.

Goran Andrijanić | Bitno.net